Френският биохимик и микробиолог Жак Моно

Френският биохимик и микробиолог Жак Моно е лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина за 1965 година, заедно с Франсоа Жакоб и Андре Лвоф, за открития, касаещи генетичния контрол на синтеза на ферментите и вирусите. Моно е роде

2011-02-16 15:56:31
Френският биохимик и микробиолог Жак Моно
Френският биохимик и микробиолог Жак Моно е лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина за 1965 година, заедно с Франсоа Жакоб и Андре Лвоф, за открития, касаещи генетичния контрол на синтеза на ферментите и вирусите.

Моно е роден на 9 февруари 1910 година в Париж  в семейството на  френски художник и американка.  През 1917 година семейството се мести в Южна Франция, където  протича детството на Моно. За интереса на Жак  към  биологията голям принос има  баща му, който бил много ерудиран човек и  много четял Дарвин.

Жак учил  в лицея в Кан, а през 1928 година постъпил във факултета по естествени науки в Париж. Тези, които му помагат  в този период да избере правилното решение  да се занимава с физиологическа генетика и микробиология  били Жорж Тесе,  Андре Лвоф, Борис Ефруси  и Луи Рапкин.

През 1940 година Моно получава докторска степен  по естествени науки. След период на преподаване  във факултета и в Калифорнийския технологичен институт, Моно  отива в Института “Пастьор”, където  се  освобождава място за директор  на лаборатория.  През 1954 година Моно става декан на факултета по клетъчна биохимия, а през 1959 - професор по химия на метаболизма в Сорбоната.  

През 1971 година Моно става директор на Института ‘Пастьор”.

Умира през 1971 година  и е погребан в гробището ‘Гран Жас”’ в Кан, на Лазурния бряг.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия