Най-великият лекар на Античността - Хипократ

Най-великият лекар на Античността е Хипократ . Наричат го още  баща на медицината и е смятан за една от най-значими фигури в областта на медицината. Името  на Хипократ  се свързва с Хипократовата клетва.  Известни Хипократови

2011-02-07 21:19:00
Най-великият лекар на Античността - Хипократ
Най-великият лекар на Античността е Хипократ . Наричат го още  баща на медицината и е смятан за една от най-значими фигури в областта на медицината.

Името  на Хипократ  се свързва с Хипократовата клетва.  Известни Хипократови принципи са:
- На първо място,  не причинявай вреда (Primum non nocere) и
- Изкуството е вечно, а животът - кратък (Ars longa, vita brevis).

Според биографичните данни ,  Хипократ е бил обучен в лечителския храм на остров Кос и може би е бил ученик на Херодик. Хипократ странства много преди да се установи в Кос да практикува и преподава медицина.

Работите приписвани на Хипократ, наречени още "Хипократова колекция", са  около 70 и  са писани между 430 и 200 пр.н.е. Смята се, че в действителност може би около 6 са негови, а всъщност колекцията е остатък от голямата библиотека на медицинското училище на остров Кос. Неговото обучение вероятно е повлияло други автори в посоката на неговите идеи, които отричат суеверията, божествения произход на болестите, също и магията на примитивната медицина и по този начин поставят основите на науката медицина.

Малко е известно за живота на Хипократ, но някои от неговите постижения като медик са документирани от Аристотел и Платон.

За тези творби не може със сигурност да се каже, че са били създадени от Хипократ, но те съставят така нареченият Corpus Hippocraticum:Афоризми, Способи за редукция, От епидемията, За въздуха, водите и местата, За древната медицина, За фистулата, За фрактурите, За хемороидите, За нараняванията на главата, За лечението при острите заболявания, За ставите, За свещените болести, За хирургията, За язвите, Книга за прогностиката, Законът, Клетвата...

Сред най-значимите произведения на Хипократ се счита За въздуха, водите и местата, където се дискутира ефектът на околната среда като причинител на заболяванията и се отрича те да имат божествен характер. В други 3 свои творби, сред които Прогностика и Афоризми, той предлага революционната за времето си идея, че чрез наблюдение на множество случаи,  лекарят може да прогнозира развитието на случая. В своите произведения Хипократ също защитава идеята за конфиденциалността - в Хипократовата клетва и на други места.

Още Хипократ предлага лекарите да записват  техните открития и лечителски методи, така че те да могат да бъдат усвоявани от други медици. Идеята за превантивната медицина възниква  още в Лечение и Лечение на острите заболявания, като се набляга на начинът на живот и хранене.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия