Германският ботаник и орнитолог Хайнрих Райхенбах е  един от най-изтъкнатите специалисти по  орхидеите на своето време.

Райхенбах е роден  на 3 януари 1823 година  в Лайпциг. Баща му е известен ботаник. От младежка възраст Хайнрих  започва да помага на баща си, като се заема с изучаване на орхидеите. Той защитава докторат по ботаника с дисертация върху тяхното  опрашване.

През 1855 година Хайнрих Густав Райхенбах става преподавател по ботаника в Лайпцигския университет,  а от 1863 до края на живота си е директор на ботаническата градина при Хамбургския университет. По това време изследователите на тропическите области изпращат в Европа образци от хиляди новооткрити орхидеи и Райхенбах играе важна роля при тяхната идентификация, описание и класификация.  Райхенбах е смятан за най-големия специалист по орхидеите в света.

Твърде упорит и самоуверен, Райхенбах трудно приема критика, поради което класификацията му съдържа много непоследователности, които по-късно трябва да бъдат коригирани от други учени. Той завещава огромния си архив и хербарий на Природонаучния музей във Виена,  а не, както се очаква, на  Кралската ботаничека градина в Кю,  която е най-важният център на изследване на орхидеите. В допълнение той забранява използването на архива в първите 25 години след смъртта си, което довежда до голям брой двойни описания на видове, които трябва да бъдат поправяни след това.

Хайнрих Густав Райхенбах умира на 6 май 1889 година в Хамбург.
Автор: Тони