Сантяго Рамон и Кахал

Испанският  лекар-патолог и хистолог Сантяго Рамон и Кахал е носител на Нобелова награда за физиология или медицина. Известен е със своите новаторски изследвания върху микроскопичната структура на мозък, както и с таланта си на илюстратор,

2010-12-31 13:01:31
Сантяго Рамон и Кахал
Испанският  лекар-патолог и хистолог Сантяго Рамон и Кахал е носител на Нобелова награда за физиология или медицина. Известен е със своите новаторски изследвания върху микроскопичната структура на мозък, както и с таланта си на илюстратор, чиито скици и рисунки се използват в специализираната учебна литература .

Рамон и Кахал е роден в испанската автономна област Навара  на 1 май  1852 година.Като дете той често  бил местен  в различни училища заради лошо поведения и емоционални реакции срещу прояви на авторитаризъм.  Пример за това е взривяването на градските порти със саморъчно направено  оръдие, за което е вкаран в затвора на възраст 11 години. Притежава артистичния  талант на художник, занимава се и с гимнастика. Работи като обущар и бръснар.

Сантяго Рамон и Кахал посещава медицинското училище  в Сарагоса, където се дипломира през 1883 година. След успешно взимане на конкурсните изпити, служи като  лекар в испанската армия. Взима участие в експедиция  до Куба през 1874 - 1875 година, където заболява от малария и туберкулоза.

Сантяго Рамон и Кахал е назначен за професор в университета във Валенсия  през 1881 година, а през 1883 година получава степен доктор по медицина в Мадрид. По-късно заема професорска длъжност в Барселона и  Мадрид. Става директор на Музея в Сарагоса през 1879, директор на Националния институт за хигиена през 1899 година.
През 1906 година заедно с Камило Голджи е удостоен с Нобелова награда за физиология и медицина, за своите изследвания върху структурата на нервната система.

Сантяго Рамон и Кахал основава Лаборатория за биологични изследвания през 1922 година, която по-късно се превръща в Институт на Кахал .

Умира в Мадрид  на 18 октомври  1934 г.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия