Йоханес Мюлер

Германският физиолог, анатом и ихтиолог Йоханес Мюлер е роден   на 14 юли 1801 година в град Кобленц, който по това време е част от Франция.  През 1819 година постъпва в университета в Бон, където през 1824 година става преподавател

2010-12-26 11:49:05
Йоханес Мюлер
Германският физиолог, анатом и ихтиолог Йоханес Мюлер е роден   на 14 юли 1801 година в град Кобленц, който по това време е част от Франция.  През 1819 година постъпва в университета в Бон, където през 1824 година става преподавател по физиология.

През 1833 година Мюлер  се премества в Берлинския университет, където остава до смъртта си.

Йоханес Мюлер има голям принос към различни области на физиологията, сред които функционирането на гласа, говора и слуха, химичните и физични свойства на  лимфата и кръвта. Публикуването на неговата „Handbuch der Physiologie des Menschen“ между 1833 и 1840 година поставя началото на нов период в развитието на физиологията. Там за пръв път при изследването на физиологични проблеми се включват и резултатите от  сравнителната  анатомия, химията и физиката. Книгата има голямо значение за физиологията на усещанията, като в нея за пръв път се извежда принципът, че видът на усещанията зависи от вида на съответния нерв, а не от начина на неговото стимулиране.

По време на дългогодишната си преподавателска практика Йоханес Мюлер преподава на известни учени, сред които Херман фон Хелмхолц, Емил дю Боа-Реймон, Теодор Шван, Ернст Вилхелм фон Брюке , Фридрих Густав Якоб Хенле, Карл Лудвиг и Ернст Хекел.

През последните години от живота си Мюлер се посвещава на сравнителната анатомия, като изследва главно риби и  морски безгръбначни.

Мюлер умира  на 28 април  1858 година в Берлин.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия