Преподобна Стойна

Стойна Димитрова, известна повече като преподобна Стойна,  е българска лечителка и ясновидка.   Родена е  на 9 септември 1883 година  в село Хазнатар, Серско.. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на

2010-12-22 15:23:02
Преподобна Стойна
Стойна Димитрова, известна повече като преподобна Стойна,  е българска лечителка и ясновидка.  

Родена е  на 9 септември 1883 година  в село Хазнатар, Серско.. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. Докато навърши 16 години, тя прекарава в пълно уединение в отделна стая. Когато навършва тази възраст, й ̀ се явява насън  Св. Георги, който й̀ казва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило.

След това, с помощта на съседите, тъй като семейството било  бедно, в двора , на това място,  се построява малка църква,  където Стойна живее до 1913 година.

През с.г. цялото семейство се преселва в  България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица ( Златолист), Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма „Св. Георги“ в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си до 22 декември 1933 година в пост и молитва.  

До смъртта на Преподобна Стойна много хора идват при нея за помощ, съвет, утеха и изповед, като по този начин изразяват почитта си към ясновидката, която са смятали за светица. Тя  обаче, не е канонизирана от  Българската православна църква.

Преподобна Стойна е погребана в двора на църквата „Св. Георги“ в село Златолист, където е оформен малък мемориал. Тя е сочена  като предшественичка на  Ванга.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия