Донатело

Донатело, с рождено име Донато ди Николо ди Бето Барди е  един от най-прочутите италиански скулптори от епохата на ранния Ренесанс, основоположник на индивидуалното скулптурно изображение. Една от най-прочутите негови творби е бронзовата ста

2010-12-13 16:34:03
Донатело
Донатело, с рождено име Донато ди Николо ди Бето Барди е  един от най-прочутите италиански скулптори от епохата на ранния Ренесанс, основоположник на индивидуалното скулптурно изображение. Една от най-прочутите негови творби е бронзовата статуя на "Давид".

Донатело е роден във Флоренция или в околностите й между 1382 и 1387 година.  Учи в класа на майстора живописец и скулптор Бичи ди Лоренцо, ползвайки се в покровителството на богатия флорентински банкер Мартели. За завършване на своето художествено образование той прекарва 2-3 години в Рим, заедно с известния архитект Брунелески.

Една от първите творби на Донатело е  орелеф от дребнозърнест камък, намираща се в църквата Санта-Кроче  във Флоренция и изобразяваща Благовещение. Донатело се придържа към реалистическите принципи, сякаш понякога нарочно намира некрасивите страни на природата.

През 1444 година Донатело   е призован в Падуа да отлее от бронз конна статуя на кондотиера  на венецианската република Еразмо ди Нарни. Тази статуя сега се намира пред църквата "Сан Антонио". От времето на древните римляни не e била отливана такава колосална статуя. Скулпторът остава в Падуа до 1456 година и там прави, с помощта на своите ученици, няколко скулптори  за украсата на църквата "Сан Антонио".

Най-забележителната от тях е бронзов барелеф, представящ сцени от живота на покровителя на Падуа. През 1457 година Донатело  работи (отново във Флоренция) върху темата за Св. Йоан Кръстител, патрона на Флоренция. Той  представя светеца във всички възрасти с отделни статуи, орелефи и барелефи. Заедно със своя ученик, Микелоцо Микелоци, Донатело  прави и няколко надгробни паметници в църкви, сред които и  монумент на антипапа Йоан XXIII  във флорентинския баптисерий. Той служи за модел на много надгробни паметници.

Последните години на своя живот Донатело прекарва във Флоренция, работейки до дълбока старост. Умира  на 13 декември 1466 година  и е погребан с големи почести в базиликата “Сан Лоренцо”, където  преди е направил два бронзови амвона.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия