Марк Брюнел

Марк Брюнел е  френски инженер, изобретател и  предприемач, строител на тунела под река Темза в Лондон. Брюнел е роден  на  25 април 1769 година  в Хакевил, Нормандия. Завършва основно училище, след което учи в семинария

2010-12-12 15:59:01
Марк Брюнел
Марк Брюнел е  френски инженер, изобретател и  предприемач, строител на тунела под река Темза в Лондон.

Брюнел е роден  на  25 април 1769 година  в Хакевил, Нормандия. Завършва основно училище, след което учи в семинария в град Руан, но не бил увлечен от  теологията. През 1786 година той  постъпва на служба във Френския флот.

Френската революция  принуждава Брюнел  да замине за Северна Америка, като през 1793 година той  се установява в  Ню Йорк, където се захваща с изучаването на механика и сродни науки. Под негово ръководство и по негови проекти се построяват много къщи, търговски сгради и  театър, проектира докове на пристанището, портови укрепления и завод за производство на оръдия.

През 1799 година   Брюнел се завръща в Европа, но се установява в Англия. През 1806 година той  получава награда в размер на 20,000 фунта  стерлинги, за изработване на механизми и скрипци за флота. По-късно изпълнява поръчка на Британското Адмиралтейство, построявайки дъскорезница в град  Чатъм.

Най-славното му творение е прокопаването на първия тунел  под река Темза - велико произведение на инженерната мисъл. Проекта за тунела Брюнел подготвя още през 1819 година, но работата започва едва през 1825 година. Прокопаването на тунела отнема цели 17 години и е завършен след много трудности през 1842 година.

Брюнел става вицепрезидент на Кралското научно общество, нещо което не се е случвало на чужденец дотогава.

Брюнел умира на 12 декември 1849 година на  80-годишна възраст. Синът му също е  много известен със сложните конструкции, които го прославят по цял свят.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия