Жан-Мартен Шарко

Жан-Мартен Шарко е френски невролог и професор по патолого-анатомия. Неговите изследвания  са повлияли много върху развиващите се полета на неврологията и психологията.  Той е наричан "Наполеон на неврозите". Бил е учител на З

2010-11-29 16:09:27
Жан-Мартен Шарко
Жан-Мартен Шарко е френски невролог и професор по патолого-анатомия. Неговите изследвания  са повлияли много върху развиващите се полета на неврологията и психологията.  Той е наричан "Наполеон на неврозите". Бил е учител на Зигмунд Фройд.

Шарко е роден в Париж на 29 ноември 1825 година. Работи и преподава в прочутата болница Салпетриер  около тридесет и три години. Неговата репутация на преподавател  докарвала  там студенти от цяла Европа. Неврологичната клиника в Салпетриер е била  първата от този вид в Европа.

Най-продължителната работа на Шарко е върху хипнозата и хистерията. Той  вярвал, че хистерията е неврологичен проблем причинен от наследствени проблеми в нервната система. Използвал хипноза, за да предизвика състояние на хистерия в пациентите и изучавал резултатите. Негова  е заслугата за промяната на мнението на Френската медицинска общност относно хипнозата,  отхвърляна преди  като  масмеризъм. Шарко разработва психогенната теория за произхода на хистерията.

Жан_Мартен  Шарко умира на 16 август 1893 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия