Кой е Йохан Крапф?

Йохан Крапф  е  немски мисионер, езиковед и  пътешественик. Роден е на 11 януари 1810 година  в земеделско лютеранско семейство в Югоизточна Германия. Още от най-ранна възраст се проявява дарбата му чужди езици. На 17-годишна

2010-11-26 14:51:59
Кой е Йохан Крапф?
Йохан Крапф  е  немски мисионер, езиковед и  пътешественик. Роден е на 11 януари 1810 година  в земеделско лютеранско семейство в Югоизточна Германия. Още от най-ранна възраст се проявява дарбата му чужди езици. На 17-годишна възраст вече владее много добре латински, гръцки, френски и италиански и отива да учи в Базелската семинария. След като учи три години,  напуска, записва теология в Тюбингенския университет и през 1834 се дипломира. Докато работи като помощник пастор в родното си село се среща  с един мисионер, който запалва желанието му за мисионерска дейност.

През 1836 Крапф е поканен от Англиканската църква да се присъедини към мисионерската общност в Етиопия и през 1837 заминава за там. По време на петгодишното му пребиване в Етиопия изучава отлично местните езици, бит и обичаи, като едновременно с мисионерската развива и изследователска дейност.

През 1839-1841 изследва днешната провинция Шоа  в Етопия  и открива нов път към нея от страна на залива Таджура. След завръщането си от Етиопия,  Крапф получава докторска степен от университета в Тюбинген за извършените от него географски, антроположки и лингвистични изследвания, които публикува през 1843.

Известно време Крапф прекарва в Александрия в Египет, където се жени, след което заедно с жена си и дъщеря си заминава за Източна Африка, в Момбаса - Източна Кения. Скоро след пристигането им в Момбаса  жената и дъщерята на Крапф  умират от малария и Крапф се отдава изцяло на дейността си - проповядване на християнството сред местното население и извършване на географски изследвания.

През 1847 г.   той изследва околностите на Момбаса  и устията на реките Тана и Сабаки.
През 1848 г. Крапф  изследва планината Усамбара  в Североизточна Танзания и установява наличието на снегове по върховете на планината Килиманджаро.

В края на 1849г. Крапф  тръгва от Момбаса  на северозапад, достига до сливането на реките Ати и Цаво (образуващи река Галана) и оттам достига на север-северозапад до Китуи , разположен на вододела между реките Ати и Тана. На 3 декември открива масива Кения.

През 1851 година Крапф  достига до изворната област на река Тана (на юг от масива Кения), а през 1852 повторно посещава планината Усамбара..

През 1853 година, поради разклатеното си здраве се, Крапф се  завръща в Германия, а  през 1854-855 г.  отново посещава и изследва областта Шоа в Етиопия.

По време на своето 18-годишно пребиваване в Африка, Крапф  събира огромно количество артефакти за местното население, които  са описани и  систематизирани  в труда му излязъл от печат през 1858.

До края на живота си Крапф  живее и работи в родното си село като пастор, продължава своите езикови проучвания и извършва консултантски услуги за християнските мисии.

Умира на  26 ноември 1881 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия