Кой е Северо Очоа?

Северо Очоа е испано-американски биохимик и носител на Нобелова награда  за медицина през 1959 година. Очоа е роден в Луарка, Испания  на 24 септември 1905 година. Когато  Северо е на 7 години, баща му умира и той и майка му се прем

2010-11-02 10:17:01
Кой е Северо Очоа?
Северо Очоа е испано-американски биохимик и носител на Нобелова награда  за медицина през 1959 година.

Очоа е роден в Луарка, Испания  на 24 септември 1905 година. Когато  Северо е на 7 години, баща му умира и той и майка му се преместват в Малага, където момчето  получава средно образование. Той посещава колежа Малага през 1921 и получава бакалавърска степен.

Интересът на Северо  към биологията  е стимулиран от публикации на испанския невролог и нобелов лауреат Сантяго Кахал.  През 1923 Очоа постъпва в медицинския факултет на Мадридския университет, където се надява да работи с Кахал, но нобелистът междувременно се пенсионира.

През 1929 Очоа се дипломира,  а между 1936 и 1941 г. работи в лаборатории в Германия и Англия над междинния метаболизъм на въглехидратите и мазнините.

Оттогава до 1941,  Очоа  заема различни длъжности, работи с много хора на много места, а в началото на Втората световна война  заминава за САЩ. През 1942 е назначен за младши-сътрудник изследовател по медицина във факултета по медицина на Нюйоркския университет , а  по-късно става асистент по биохимия, професор и председател на департамента по фармакологаия  и професор по биохимия . През 1956 г. Очоа получава американско гражданство.

Очоа е сред първите учени, които доказват, че при разграждането на хранителните вещества клетката  отделя енергия , която се натрупва и използва посредством фосфатни съединения.През 1955 г. Очоа изолира ензима полинуклеотидфосфорилаза, с чиято помощ сътрудниците му извършват изкуствен синтез на РНК.

За този си принос Очоа е удостоен с Нобелова награда за медицина  през 1959 г., която споделя с  Артър Корнбърг. 

Северо Очоа продължава да работи върху изследванията си над синтеза на протеини и репликация на РНК до 1985, когато се зъвръща в Испания и започва да консултира испанските власти, отговарящи за научната политика, а също и испански учени. Умира в Мадрид,   на1ноември 1993 година, където нов изследователски център, планиран още през 1970, е построен и наречен на негово име. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия