Владимир Димитров-Майстора

Владимир Димитров-Майстора  е едно от големите имена в българската живопис.  Той твори през първата половина на ХХ век. Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразите

2010-09-24 14:44:01
Владимир Димитров-Майстора
Владимир Димитров-Майстора  е едно от големите имена в българската живопис.  Той твори през първата половина на ХХ век. Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване.

Владимир Димитров Поппетров е роден  на 1.2.1882 година  в село  Фролош в семейството на бежанци от македонско. През 1889 г. семейството му се преселва в Кюстендил,   където Владимир завършва началното си образование и прогимназия. След 1895 сменя няколко професии, известно време чиракува като бояджия и работи като писар в Окръжния съд, където талантът му е забелязан.

С доброволно събрани от съгражданите си средства младежът  заминава в София и учи в Художественото индустриално училище (днес Национална художествена академия)  при Петко Клисуров, Жеко Спиридонов, Антон Митов и Иван Мъкрвичка.  В своя начален период рисува главно  портрета и пейзажи.

По време на Балканската и Първата световна война Майстора  е военен художник  в състава на Рилската дивизия в редица картини отразява българското участие в тези войни и живота на фронта.

След войните  Владимир Димитров  се утвърждава като художник, отхвърлящ академизма в изобразителното изкуство. Повлиян е силно от толстоизма. През 1922 излага картини от цикъла си „Жътва“. През 1923 г. работи и в Италия, а от 1924 до 1951 г. живее постоянно в кюстендилското с.  Шишковци , като открива или участва в изложби, както в София и други градове, така и в кюстендилските села.

През този период тематиката на творбите му е свързана предимно с хората и природата в Кюстендилския край.

През 1944 г. Владимир Димитров Майстора  е удостоен със званието ‘почетен гражданин на Кюстендил

Умира на 24 септември 1960 година. .
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия