Франклин Делано Рузвелт

Франклин Делано Рузвелт е единственият президент на САЩ, който е избиран за 4 мандата - той заема този пост от 1933 до 1945 година. По образование той е юрист, но икономическата му политика помага на САЩ да преодолеят  Великата депресия

2010-09-17 14:11:03
Франклин Делано Рузвелт
Франклин Делано Рузвелт е единственият президент на САЩ, който е избиран за 4 мандата - той заема този пост от 1933 до 1945 година.

По образование той е юрист, но икономическата му политика помага на САЩ да преодолеят  Великата депресия и да се изправят на крака.

Рузвелт нееднократно  демонстрира огромната  решителност и вяра, които  има и демократите почти винаги го подкрепят, а опозицията се възмущава, но не успява да му противостои.

Въпреки, че здравословното му състояние непрекъснато се влошава, Рузвелт управлява, когато  САЩ влизат във Втората световна война, непосредствено след японската бомбардировка на Пърл Харбър. Той е противник на войната и дори в тези трудни моменти, когато хиляди американски войници са изпратени в Европа, президентът запазва силния си дух.

Франклин е братовчед на Теодор Рузвелт. Той  става президент на САЩ, докато Франклин е в Харвард.  Бурната политическа кариера на ФДР започва още в университета и през  1910 година той е избран за сенатор на щата Ню Йорк. Десет години по-късно той се парализира от кръста надолу вследствие на заболяване от полиомиелит,  и така остава  края на живота си, но това не му пречи да бъде избран за губернатор на щата Ню Йорк през 1928 година, а солидната подкрепа там и в другите големи щати му позволява да стане президент през 1933 година.

Рузвелт идва на власт с обещанието да стабилизира страната и за нов курс в политиката. Харизматичността и силата на характера му позволяват буквално да диктува закон след закон, които са прокарани в лекота от подкрепящото го мнозинство.

Рузвелт добре помни откъде започва сривът на икономиката - доларите без покритие, борсата, недвижимите имоти и банките.

В ‘черния вторник’ акциите спадат с 10 милиарда долара. Закриването на компании довежда до небивала безработица - близо една четвърт от населението, а  страната  се  нуждае от бързи и ефективни мерки.

Мнозина от съвременниците на Рузвелт потвърждават, че той не е имал детайлен план, а е разчитал главно на своята  интуиция и имал свои собствени идеи, които оправдали доверието на избирателите.

Рузвелт създава огромна административна мрежа, множество трудови организации и организации, които да подпомагат населението. Резултатът е, че в рамките на няколко години,  той успява да съживи производството.

Някои от органите, които Рузвелт създава, като Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Федералната корпорация за застраховане на депозитите, продължават да функционират и  днес.

Реформите, които прокарва президентът  в индустриалния сектор и земеделието, са една от основните причини САЩ да се превърнат във водещата световна икономическа сила след Втората световна война.

Самият президент е много изтощен и отпаднал при завръщането си от съдбовната конференция в Ялта. По време на обръщението си към конгреса през март 1945 година, той за първи път  в 13-те години от  управлението си  споменава за своя недъг.  А  на 12 април  Франклин Рузвелт умира  от масивен инфаркт  по време на работа, на стола си, подписвайки писма....... Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия