Фердинанд Порше - един от най-видните автомобилни конструктори

Фердинанд Порше  е един от най-видните автомобилни конструктори  на 20-ти век. Роден е на  3 септември 1875 година  в  семейството на тенекеджията Антон Порше във Вратиславице , днес в Северна Чехия. Антон Порше не о

2010-09-03 10:08:04
Фердинанд Порше - един от най-видните автомобилни конструктори
Фердинанд Порше  е един от най-видните автомобилни конструктори  на 20-ти век.

Роден е на  3 септември 1875 година  в  семейството на тенекеджията Антон Порше във Вратиславице , днес в Северна Чехия.

Антон Порше не одобрявал опитите на сина си с електричеството. На него му бил нужен наследник в тенекеджийската фирма. Но след като младият Фердинанд сам сглобил динамо, което изработвало достатъчно електроенергия за осветяване на дома им, бащата склонил  синът му да посещава вечерните курсове на либерецкия техникум, който завършил на 19 годишна възраст.

Талантът на Фердинанд Порше бил забелязан от собственика на вратиславската фабрика за килими, барон фон Гинцкий  и той го препоръчал на една електротехническа компания във Виена.  Младежът започнал работа в отдела за подобрения и опити, като постепенно бил повишен до негов ръководител. Там, заедно с придворния майстор на каляски Лудвиг Лохнер, в края на 19-ти век, Порше  създал първия си състезателен автомобил с два електродвигателя  с мощност две и половина конски сили.

По същото време задочно посещавал Виенския технически университет. Създал и автомобил с комбиниран бензинов и електродвигател, с който за пръв път в историята можел да  надхвърли скоростта от 80 км/ч.

Оженва се през 1903 година и заедно със жена си се завръщат във Вратиславице на автомобила с комбиниран двигател. Още през 1906 година е избран за директор на виенския филиал на фирмата "Даймлер". Под негово ръководство се създават моделите „Принц Хайнрих“, „Саша“, „АДМ“ и „АДР“.

За разработка на военна техника - машини с хибридни силови установки, двигатели за дирижабли и самолети,   през годините на Първата световна война , Порше е удостоен с титлата професор на Виенския технически университет , без да има висше образование, и е награден от император Франц Йосиф I  с „Кръст за заслуги“.

От 1923 до 1928 г.  Порше заема длъжността Главен инженер в щутгартската компания  Даймлер, оглавявайки отдел за разработка на състезателен автомобил с двулитров бензинов двигател.

Най-знаменитите модели на Мерцедес ,  построени под ръководството на Фердинанд Порше, стават спортните модели S и SS.

В съвместна работа с Ауто-Унион ,  Порше конструира и легендарните “Сребърни стрели” с първоначалното име „П-вагон“, които се оказват изключително успешни.

На 6 март 1931 година  в Щутгарт се открива конструкторско бюро „Порше“, занимаващо се с конструирането на всякакъв вид  двигатели с вътрешно горене.

Скоро след това, по заявка на фирмата „Цюндап“ били построени три автомобила марка Фолксауто , които стават прототип на легендарния Фолксваген „Бръмбар. Разработката е довършена малко преди Втората световна война,  през 1938 година  и скоро хиляди коли с марката VW тръгват по пътищата на Германия.

В различни модификации Бръмбарът продължава да се произвежда в Европа до 1990 г., като само  у нас са продадени общо около 6 млн. коли. Наред с това,  милиони коли са произведени и в Бразилия, САЩ, Белгия, Мексико, ЮАР и Нигерия. Историците и биографите на Порше са единодушни: ако той бе създал само този автомобил и тогава името му щеше да бъде на почетно място в историята на автомобилната индустрия.

По време на войната, бюро "Порше" създава вседеходи и амфибии на базата на "Бръмбара", тежкия  танк “Кралски тигър”", самоходното  оръдие “Фрединанд” и 190-тонен свръхтежък танк.

В края н 1943 година  при въздушните атаки на съюзниците е унищожен целият архив  на бюрото. На следващата година, заедно с останалите от разработките му документи, Порше се премества в австрийското градче Гмюнд ,  в сградата на местното  лесничейство . Именно тук Фердинанд Порше и неговия 36-годишен син и сътрудник  - Фери, посрещат края на войната.

През декември 1945 година  бащата и синът са арестувани по дело, повдигнато от френското правосъдно министерство. Фердинанд Порше прекарва почти 20 месеца в затвора, докато синът му е освободен през март  1946 година. Чак на 1 април 1947  година са снети обвиненията срещу семейството. Останала обаче мярка подписка и забрана да напускат територията на Франция  още една година.

Тези обстоятелства сериозно увреждат здравето на Порше, като той решава да напусне поста в конструкторското бюро и се ограничава само до консултации с Фери и заместниците си.

След освобождението на Австрия,   правителството налага запор на всички германски активи и имущество, в това число и капитала на бюро "Порше". Налага се спешно да се търси кредитиране. Решение да спонсорират компанията взимат двама швейцарски бизнесмени - Бланк и фон Ценгер, притежатели на рекламна компания.

Връщането на бюрото в Германия  става през  1949-1950 година , като за седалище на фирмата отново бил избран районът на Щутгарт.

Фердинанд Порше обаче  не се радва дълго на завръщането си в Германия. Той умира на 30 януари 1951 година  от инсулт. Синът му  поема изцяло управлението и развитието на семейната фирма.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия