Кой е Пиер дьо Кубертен?

Пиер дьо Фреди, барон дьо Кубертен е френски педагог и историк,  най-известен като основател на съвременните Олимпийски игри.   Пиер дьо Кубертен е роден в Париж на 1 януари 1863 година като третото дете на аристократично семейство. Уч

2010-09-02 00:54:36
Кой е Пиер дьо Кубертен?
Пиер дьо Фреди, барон дьо Кубертен е френски педагог и историк,  най-известен като основател на съвременните Олимпийски игри.  

Пиер дьо Кубертен е роден в Париж на 1 януари 1863 година като третото дете на аристократично семейство. Учи в йезуитски колеж, изявява се като блестящ ученик със собствени възгледи. Дьо Кубертен усъвършенства своето образование, вдъхновен от британските и американските колежи и университети, които посещава. Според него, част от това усъвършенстване трябва да е спортното възпитание, което счита за изключително важно за физическото и духовно развитие на младите хора.

Кубертен  написва  множество публикации върху образователната система в Англия и настоява за педагогическа реформа във френските училища. Той особено държи на  ръгбито и е съдия на финала в първия френски шампионат по ръгби, провел се на 20 март 1892 година  между „Рейсинг клуб дьо Франс“ и „Стад Франсез“.

Дьо Кубертен измисля международни състезания, за да популяризира атлетиката. Оценявайки нарастващия международен интерес към древните Олимпийски игри, дължащ се на находките при археологическите разкопки на Олимпия , Дьо Кубертен съставя план за възобновяването на Олимпийските игри.


За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година  в Сорбоната в Париж. Той прави предложение за възстановяване на Олимпийски игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет , на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години.

Първите летни олимпийски игри  са успешни и Дьо Кубертен става президент на МОК, на мястото на напусналия след провеждането на игрите в собствената му страна грък Димитриос Викелас.

Въпреки първоначалния успех, Олимпийското движение се сблъсква с трудни времена, интересът към Летните олимпийски игри 1900 година в Париж  и Летните олимпийски игри през 1904 година е слаб. Те са засенчени от провеждащите се по същото време международни изложения.

Нещата се променят към по-добро след провеждането на летните игри през 1906  година в Атина, без статут на официална олимпиада. Олимпийските игри след тази година стават най-важното спортно събитие. Дьо Кубертен създава модерния петобой  за Олимпийските игри през 1912 година в Стокхолм . След VIII  летни олимпийски игри през 1924 година в Париж ,  които са изключително успешни в сравнение с първия опит от  1900 година.  Дьо Кубертен се оттегля от поста президент на МОК. Наследен е на този пост от  белгиеца  Анри дьо  Байе-Латур.

Дьо Кубертен остава почетен президент на МОК до смъртта си  на 2 септември 1937 година. Погребан е в Лозана - седалището на МОК,  а сърцето му е погребано отделно в гробница близо до руините на древна Олимпия.

Медалът "Пиер дьо Кубертен" е специален медал, който се присъжда от МОК на тези атлети,  които са показали дух на спортменство в Олимпийските игри. Медалът се счита от много атлети, наблюдатели и от МОК като най-високата награда, която олимпийски състезател може да получи, по-ценна и от златен олимпийски медал.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия