18 август - Успение на Свети Иван Рилски Чудотворец

Свети Иван Рилски Чудотворец  е български духовник ,  най-известният български светец и отшелник , покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България - Рилския , той е  патрон на българските будители

2010-08-18 00:38:47
18 август - Успение на Свети Иван Рилски Чудотворец
Свети Иван Рилски Чудотворец  е български духовник ,  най-известният български светец и отшелник , покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България - Рилския , той е  патрон на българските будители.

Роден е вероятно през 876 г. в село Скрино край Дупница и умира на 18 август 946 година.
Свети Иван Рилски живее по времето на княз Борис I  и цар Симеон I  Велики . Най-активните му години са при царуването на цар Петър I  (927-969).

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски  е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога  и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира  “Св. Димитър”  под връх Руен във Влахина планина.  Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовен сан и се подготвя за великата си духовна мисия.

Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина  - Рила , където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява  ги от тежки болести.

Славата му се разнася далеч от Рила  планина, из пределите не само на България , но и на Европа . Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 440 км от столицата Велики Преслав  до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото , което той му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата на Свети Иван Рилски  и към него заприиждат ученици от цяла България.

След смъртта му  през 946 г. , Св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител , но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Византийският писател Георги Скилица  свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин.


През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III  превзема Средец  и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран. Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което Св. Иван го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

На 1 юли  Църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от  Търново в Рилската обител. През 1195 г. цар Иван Асен II  тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 година , след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

На 29 и 30 юли 2009 година  на заседание на Светия синод , Великотърновският митрополит Григорий  измоли частица от мощите на Свети Иван Рилски да бъдат предадени на старопрестолния град. Светите мощи са предадени лично от  патриарх Максим и  игумена на Рилски манастир - епископ Евлогий. Мощите на Свети Иван Рилски са посрещнати изключително тържествено с военни почести от множество вярващи християни в града.

На 18 август православната църква отбелязва Успението на Свети Иван Рилски Чудотворец.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия