Да си спомним за Луи де Фюнес

Луи де Фюнес е френски  филмов и драматичен актьор-комик , киносценарист и кинорежисьор. Роден е на 31 юли 1914 година в Курбевоа , предградие на Париж,  в семейството на испански аристократи. Баща му Карлос де Фунес де Галарса е би

2010-07-31 01:07:10
Да си спомним за Луи де Фюнес
Луи де Фюнес е френски  филмов и драматичен актьор-комик , киносценарист и кинорежисьор.

Роден е на 31 юли 1914 година в Курбевоа , предградие на Париж,  в семейството на испански аристократи. Баща му Карлос де Фунес де Галарса е бил  юрист.

Луи отначало започва работа като комик в парижките нощни клубове и в радиото . Същевременно сериозно се занимава и със свирене на пиано. По-късно  се записва на драматични курсове "Симон" . Там Луи играе предимно романтични роли, които обаче не са му присърце. Така той отново се връща към заниманията си  с пианото. Започва да се занимава със счетоводство ,  после става кожухар,  чистач на обувки, занимавал се e и с  търговия.

Така на 27 години  Луи попада в театъра  като декоратор. С времето получил и роли в някои оперети. След 30-тата си годишнина дебютира и на екрана. Появява се в епизодични роли в 75 филма преди да бъде забелязан за първи път.

Това се случва с комедията  ‘Ни чул, ни видял’ през 1958 година,  когато Луи е  вече на 44 години, но показва качества на уникален комик. След премиерата на  филма Луи дьо Фюнес  е провъзгласен за ”най-смешния актьор на Франция, който нито е млад, нито е романтичен, нито е хубав, нито има коса... “

През 60-те години на XX век дьо Фюнес се снима в знаменитата трилогия  ‘Фантомас’, в ‘Голямата разходка" и ‘Глупакът’ . Тези два филма били гледани в Париж от повече от 2  милиона зрители. Още повече, че в тях на Фюнес партнира другият знаменит комик  - Бурвил. През  1964 година  Луи дьо Фюнес се снима в ‘Полицаят от Сен Тропе, който слага  началото на поредицата от филми с полицая Крюшо и неговата бригада . Почти двадесет години - от 1964 до 1983 година  Фюнес радва публиката с шест серии от приключенията на полицая Крюшо. В самото начало на 70-те години Луи дьо Фюнес се снима много активно. Известни филми от този период са  ‘Човекът оркестър’, ‘Лудостта на величията’, и др.

На 15 март 1973 година  в ресторант "При Максим" удостояват Луи дьо Фюнес със званието  ’Рицар на почетния легион’, с което обаче започва черният период в живота на актьора. Той практически спира да се снима, разболява се тежко. Получава два инфаркта през март 1975 година.Тъкмо   решава окончателно  да изостави киното, да продаде къщата си в Париж, да замине завинаги в имението си в Нант и да отглежда рози, го канят   за участие в ‘Крилце или кълка’.  Отначало Луи отказва, но скоро, по време на кардиографско изследване, му хрумнало, че докато сърдечната линия все още е крива, значи нищо не е свършено.

Той се връща  в Париж  и  към комичния си образ. През цялото време на снимките на филма Луи дьо Фюнес остава под лекарско наблюдение.

В личния си живот Луи е по-скоро тих и скромен. Като аристократ, който обожава жена си и къщата си в Нант, Луи живее не като в 60-те години, а като в 19-ти   век. Не обичал да шофира, но често ходел на рболов  и отглеждал рози. Заедно с Луи дьо Фюнес се снима и неговият син Оливие. Трябва да се отбележи, че Оливие не обичал особено това занимание, но заради волята на баща си той продължава да се занимава с кино още известно време.

В резултат Оливие се снима в шест филма, след което започва да се занимава с авиация и впоследствие става летец. Луи дьо Фюнес е сценарист на филмите ‘Зелева супа’, ‘Оскар’, ‘Замразеният’ и ‘Големият ресторант’. “  Режисьор е на ‘Скъперникът’, който има награда ‘Сезар’ през 1979 година  за творчество.

Скоро след приключването на снимките на филма ‘Полицаят и полицайките’  на 27 януари 1983 година  Луи  де Фюнес умира в дома си в Нант от инфаркт.

Погребан е в съседното на Нант градче Льо Селие.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия