Леонардо да Винчи е италиански гении, роден на 15 април през 1452 година. Неговата креативност е била безгранична и е показана с картините, скулпторите и съоръженията, които е направил. Най-известните му картини на име "Мона Лиза" и "Последната Вечеря" са признати за 2 от творбите на хилядолетието. Леонардо е описван като Ренесансов художник затова, че е бил човек със съвременен поглед и дори гледал в бъдещето. Разбира се не е гледал като гадател, а като изобретател. За него е било ясно как ще се развива светът. Това е било част от гениалните му способности зад, които стоят творенията му.

Леонардо да Винчи не се е занимавал само с рисуване и скулпура. Негова страст са били и  бойните машини. Той има над 80 чертежа на различни чудати и страховити машини: за хвърляне на копия, за изстрелване на много стрели, също така нещо като танк, приличащо на кръгла движеща се къща, както и много други. Да Винчи е имал невероятно точно познание за човешката анатомия и това си личи в скицата  "Витрувиански Човек", нарисувана около 1490 година. От тази скица се изваждат тези изводи:

- четири пръста са равни на една длан
- четири длани са равни на една стъпка
- шест длани правят един лакът
- четири лакътя са един човешки ръст
- широчината на разперените ръце е равна на височината на човек
- разстоянието от корените на косата до долния край на брадичката е равно на една десета от ръста
- разстоянието от долния край на брадичката до темето е равно на една осма от ръста
- максималната широчина на раменете е равна на една четвърт от ръста
- разстоянието от лакътя до края на дланта е равно на една пета от човешкия ръст
- разстоянието от лакътя до ъгъла на подмишницата е една осма от ръста
- дължината на дланта е една десета от ръста
- разстоянието от долния край на брадичката до носа е една трета от дължината на лицето
- разстоянието от корените на косата до веждите е една трета от дължината на лицето
- дължината на ухото е равна на една трета от лицето

Изучаването на изкуство и наука са били страст за Леонардо да Винчи. Той е бил инженер и е обичал да създава различни механики, които да тества. Неговият чертеж за летателна машина е началото на идеята за летателните апарати. Идеята за подвижни, тежко защитени стрелкови войници, е пра-дядото на днешният танк. Той се е занимавал с неща обхващащи следните теми: Аеронавтика, Анатомия, Ботаника, Геология, Строителство, Химия, Биология, Картография, Геометрия, Хидродинамика, Математика, Инженерство, Оптични прибори, Зоология, Физика, Пиротехника и други.

Негови научни тези и изследвания са били игнорирани от учените по онова време, защото не са ги разбирали. Както почти всеки гении, така и Леонардо е бил неразбран. Той е работел с много известни лекари по онова време, но за кратко, 1-2 години. През по-голямата част от живота си е работел сам над творенията си. Понякога е имало неща, поръчвани от армията на Чезаре Борджия, за разработка на нови катапулти и по-добри лъкове. Всъщност Леонардо е допринесъл за арбалетите до голяма степен като е подобрил механизма и баланса на теглото, както и други неща. Да Винчи умира на 2 Май 1519 година, тоест на 67 години в град Кло Люсе.

Леонардо да Винчи е бил велик творец и инженер и света нямаше да е същият, ако не се бе родил.
Автор: Александър Ненов