Васил Априлов е един от най-видните български будители.


Роден е в Габрово на 21 юли 1789 година. Учи в Москва , завършва гимназия в Брашов и  следва медицина във Виена.  От  1811 година  е търговец в Одеса.

Първоначално  Априлов помага на гръцкото  освободително движение. През 1831 г. се запознава с книгата на Юрий Венелин  „Древните и сегашни българи“ и се посвещава на просветното и културно издигане на българския народ.

През 1835 година Васил Априлов отваря първото чисто българско взаимно училище в България с помощ от Неофит Рилски. Развива активна книжовна дейност, събира народни песни и  подпомага просветното дело в България. През 1841 година  издава „Денница на новобългарското образование“, през 1842 - „Дополнение книга денница“.

Умира в Галац на път за Одеса  на 2 октомври 1847 година ,  на 58-годишна възраст ,  като завещава на габровци  значителна сума за строеж на ново училище - Априловската гимназия .

Априлов е погребан е в Галац,  но сега костите му почиват в гробница, намираща се в двора на така бленуваното от него училище - Априловската гимназия в Габрово.


Огромно е значението на Васил  Априлов за развитието на българската етнография. То се състои   главно в  активна организаторска и посредническа дейност сред българската интелигенция за събирането на етнографски и фолклорни материали. Издирва в България свои сътрудници чрез кореспонденция и ги насърчава в събирането на народни песни. Сътрудници в началото му стават Захарий Круша, Райно Попович и Неофит Рилски. Със събраните от тях материали, Априлов издава на руски език обемен сборник, който би могъл да се използва и до днес.

През 1935 година  пред сградата на Априловската гимназия  е издигнат паметник на Васил Априлов, изработен от скулптура Кирил Тодоров.  В основата, от четирите страни, са изобразени сцени от различните етапи на развитието на българското образование.
Автор: Албена Иванова