Амедео Модилиани

Амедео Модилиани  или както го наричат  още  „Моди“, е италиански художник и скулптор.  Неговият специфичен стил не се вписва напълно в теченията в изкуството от времето, в  което твори. Модилиани е роден н

2010-07-12 14:06:11
Амедео Модилиани
Амедео Модилиани  или както го наричат  още  „Моди“, е италиански художник и скулптор.  Неговият специфичен стил не се вписва напълно в теченията в изкуството от времето, в  което твори.

Модилиани е роден на 12 юли 1884 година. И двамата му родители са  сефаради /иберийски евреи/. След фалита на баща си  Моди израства в немотия.

Модилиани учи изящни изкуства във Флоренция и Венеция, а през 1906 година заминава за Париж, където влиза в средата на най - авангардните  художници на Монмартр.

Първоначално  Модилиани  се вижда по-скоро като скулптор, отколкото като художник. След като участва в скулптурна изложба през 1912 година обаче, той  внезапно се отказва от скулптурата и се концентрира върху живописта.

Първоначално Модилани е повлиян от Анри-Тулуз Лотрек и от Пол Сезан, после от кубистите, традиционното африканско и камбоджанско изкуство.  Скоро създава своя уникален стил с известните портрети и актове, рисувани с изключителна бързина и точност, фигури с изящни дълги шии и екзотични бадемови очи.

В началото на Първата световна война  Модилани прави опит да се запише в армията, но е отхвърлен поради лошото му здравословно състояние. Пристрастен към пиенето, наркотиците и жените, той води прекалено бурен за крехкото си здраве живот.

1917 година - тя е ключова в живота на художника. През лятото той се запознава с 19-годишната студентка Жан Ебютерн, която изоставя ученето и семейството си, за да стане негова спътница.  Същата година  Моди  писмо от своя бивша приятелка, канадката Симон Тирио, която му съобщава, че му е родила син, когото той така и не признава. На 3 декември пък е открита първата му самостоятелна изложба в галерията „Берт Вайл“ и  началникът на парижката полиция, който е  скандализиран от голите тела, нарежда тя да бъде закрита едва няколко часа след откриването й.

През 1918 година  жена му му ражда дъщеря, която кръщават на нея. Амедео продава много от платната си, но винаги за незначителни суми, които скоро пропилява за алкохол и наркотици.  Караниците му с Жан  стават все по-ожесточени. Към края на 1919 година художникът се разболява от менингит  и отслабналият му организъм не издържа.

Той умира на 24 януари 1920 година.  На погребението му в Пер Лашез присъства огромна част от артистичната общност от Монмартр и Монпарнас.


Бременната в деветия месец Жан Ебютерн е отведена в дома на родителите си, но два дни след смъртта на Модилиани,  тя  се самоубива като се хвърля от петия етаж. Едва през 1930 година семейството  й  позволява тя да бъде погребана до  мъжа си.

Малката им дъщеря Жан е осиновена от сестрата на Модилиани във Флоренция. Десетилетия по-късно тя  написва  биография на своя баща: “Модилиани : човек и мит”.  
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия