Кой е Евлоги Георгиев?

Евлоги Георгиев е голям  български предприемач ,  смятан за най-богатия български търговец и банкер от края на 19-ти век.  Той прекарва по-голямата част от живота си  в чужбина, но не престава да се чувства дълбоко свързан със

2010-07-05 09:11:39
Кой е Евлоги Георгиев?
Евлоги Георгиев е голям  български предприемач ,  смятан за най-богатия български търговец и банкер от края на 19-ти век.  Той прекарва по-голямата част от живота си  в чужбина, но не престава да се чувства дълбоко свързан със съдбата на своя народ.

Роден е на  3 октомври 1819 година в Карлово . Учи в родния си град, а след това в Пловдив,   като след приключване на образованието си учителства известно време в Карлово. През 1837 година Евлоги Георгиев заминава за Галац, след което за Букурещ.
Започва търговската си кариера на 18-годишна възраст и  без капитал. Постепенно разширява своята работа и успява да стане авторитетна личност във финансовия свят.

Той и брат му Христо Георгиев,   участват в множество благотворителни инициативи със значителни суми. В продължение на много години Евлоги Георгиев подпомага издръжката на бедни ученици в чужбина, различни дружества, читалища, народополезни движения, училища и др. Сред по-крупните негови дарения са за болницата в Галац - 100 000 лв, за университета “Карол I “ - 200 000 лв., за Българско девическо училище в Солун - 50 000 лв. , за Българска болница в Цариград - 120 000 лв.  и много други.

Евлоги Георгиев построява фабрика за вълнени платове в Карлово за 500 000 лв.
Венец на филантропията му е  сградата на Софийския университет .  Откритото през 1888 г. първо и единствено Висше училище в Княжеството  се нуждае от собствен дом. През 1896 година Евлоги Георгиев подарява на българската държава 800 хил. лв за построяване  на сграда на университета и предоставя парцел от 10 134 m2 в центъра на София на стойност 200 хил. лв.

С дарени от него средства е построено и средно техническо училище и фабрика в родния му град Карлово.

Евлоги Георгиев умира на 5 юли 1897 година в Букурещ.

Завещанието  му  е отворено на 9 юли,  в Илфовския окръжен съд в Букурещ.  Близките му се надяват да забогатеят, но след като адвокатът им прочита завещанието, става ясно, че Евлоги Георгиев дарява:
20 000 лева на българската църква в Букурещ, 200 000 лева  са предназначени за Букурещкия университет, за да се издържат бедните, но прилежни студенти, 30 000 лева  - за общината в Галац, 6 000 000 лева дарява, за да се построи висше училище в България, 20 000 лева са отделени за строителство на българска болница в Цариград Разбира се, дарява суми и на близките си.

За изпълнител на завещанието на Евлоги Георгиев е определен Иван Евстатиев Гешов. В завещанието  пише: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“. С прагматизма на делови човек той знае, че просперитетът на българското общество е немислим без висше училище.

Вуйчото на Евлоги  оспорва завещанието и завежда дело в Илфовския съд. През 1899 умира, но делата продължават синовете Богдан, Христо и Драган и дъщеря му Елисавета Караминкова. Процесът се политизира.

Министърът на правосъдието Панайодов внася първата искова молба за фалшифициране завещанието на Евлоги Георгиев. На 2 март 1907 година  министърът на финансите Лазара Паяков  внася друг иск за 16 000 000 лева. Тези пари Евлоги Георгиев уж обещал за освободителната борба в Македония.

Консултанти на Иван Евстратиев Гешов са професорите по гражданско право в Парижкия университет Марсел Планиол и Андре Байс.

Съдебният процес забавя създаването на Висше училище, каквото предвижда член 13 от завещанието на Евлоги Георгиев.

През 1911 година се решава с парите, които вече са станали над 13 млн, да се строи и университет, и висше техническо училище, библиотека, музей и техническо училище в Карлово. Това противоречи на волята на дарителя, решава обаче Народното събрание през 1915 година.


Едва през 1934 година  от създадения от Евлоги Георгиев фонд най-напред е построен днешният ректорат на Софийския университет, а след това се построяват и другите  две  крила. Пред парадния му вход стоят скулптурите на двамата братя, дело на Кирил Шиваров.

Евлоги и Христо Георгиеви са погребани в гробището Белу в Букурещ,  а гробницата им е призната за архитектурен паметник от румънската държава.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия