Антоан дьо Сент-Екзюпери

Антоан дьо Сент-Екзюпери  е френски писател и летец,  известен най-вече с философско-поетичния разказ "Малкият принц" и книгите си "Нощен полет" и "Земя на хората".  Екзюпери е роден на 29 юни  1900 го

2010-06-29 10:14:02
Антоан дьо Сент-Екзюпери

Антоан дьо Сент-Екзюпери  е френски писател и летец,  известен най-вече с философско-поетичния разказ "Малкият принц" и книгите си "Нощен полет" и "Земя на хората". 

Екзюпери е роден на 29 юни  1900 година  в старо френско благородническо семейство.  г. По-голяма част от младостта си Антоан прекарва при леля си по майчина линия. Обитавайки последователно Лион  и Сен Мориц , бъдещият автор на "Малкият принц" живее в среда, която представлява за него източник на литературно вдъхновение. Именно в Сен Мориц  той открива другата голяма страст на живота си - авиацията.

Там през юли 1912 година момчето  се запознава с Габриел Вроблевски-Салвез, който го "кръщава" във въздуха.

При постъпването си като войската,Антоан  е назначен в първи авиационен полк в Страсбург, където завършва със свои средства гражданското авиационно училище, което дели летището с военното. След много перипетии Екзюпери получава разрешение от командира на своята част да започне интензивна летателна подготовка, след което е преназначен в 37-ми авиополк в Рабат и  през 1921 година  получава пилотски диплом. По време на  катастрофа обаче,  получава много тежки черепни увреждания.

След краткото си присъствие във военната авиация Екзюпери започва да лети в обществения транспорт. През 1926 година  Дидие Дора му поверява един "Бреге-14" по линията Тулуза-Казабланка.  Малко по-късно Екзюпери е прехвърлен по маршрута Казабланка - Дакар.  Той става шеф на авиобазата Кап Жюби — труден пост, атакуван едновременно от злонамереността на испанската власт в Рио де Оре и враждебността на мавританските племена, които са в пълно разцепление.

През 16-те месеца, прекарани в Кап Жюби, Екзюпери 14 пъти оказва съдействие при много деликатни обстоятелства на екипажи, кацнали с повредени самолети в пустинята. За това на 7 април 1930 година  става Кавалер на Почетния легион.

При избухването на Втората световна война  започват непрестанните  опити  на Екзюпери да се върне като действащ пилот във военната авиация. Успява наполовина и не без трудности — назначен е в разузнавателна авиогрупа и изпълнява 7 разузнавателни мисии между март и юни 19140 година. Получава военен кръст и е демобилизиран малко след примирието. Когато неговата авиогрупа е разположена в Северна Африка през 1943 година,  Екзюпери успява с много усилия да се включи в нея. Станал командир, на 21 юли същата година той извършва първия си полет над окупирана Франция. По-късно му забраняват да лети поради възрастта му, но след задействане на старите си връзки с командването, Екзюпери успява да си издейства още няколко разузнавателни полета. След един от тях на 31 юли 1944 година  над Югоизточна Франция , Антоан Дьо Сент-Екзюпери не се завръща в базата си.И досега продължават споровете за мястото на гибелта на пилота-писател. В последния си полет той изчезва някъде между Корсика и френската Ривиера  над Средиземно море.

Версиите са три. Според първата "Лайтнингът" на Екзюпери е свален над морето от немски изтребители. Според втората някой е предизвикал катастрофата. Третата версия твърди, че от старите си рани,  Екзюпери е загубил съзнание, а не е изключено и сам да е посегнал на живота си.

През 1992 година  предполагаемото място на морското дъно е проверено, но водолазите не успяват да открият останки от изтребителя-разузнавач на знаменития френски писател.

През април 2004 година  останките от "Лайтнинга" на Екзюпери са намерени от водолази край Марсилия  шест десетилетия, след неговото изчезване.

Романите на Екзюпери са вдъхновени от жизнения му път на пилот. Най-значителният му литературен успех е философско-поетичната приказка „Малкият принц“ - разказ с изключителна хуманност, която и в наши дни не е изгубила своята актуалност.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия