Генерал Тотлебен

Руският генерал Едуард Тотлебен е роден на 8 май 1818 година   в семейството на дребен немски аристократ в Латвия.  Ориентира се към военнна кариера и учи в Петербургското военноинженерно училище. Тотлебен постъпва в армията през

2010-06-19 15:55:08
Генерал Тотлебен

Руският генерал Едуард Тотлебен е роден на 8 май 1818 година   в семейството на дребен немски аристократ в Латвия.  Ориентира се към военнна кариера и учи в Петербургското военноинженерно училище. Тотлебен постъпва в армията през 1840 година  и служи в Кавказ, участва и  в Кавказката война.



Тотлебен е назначен  през  1851 г.  за началник на инженерите на Гвардейските и Гренадирските корпуси. По време на Кримската война  той  служи в Дунавската армия, където е помощник на генерал Шилдер.  Там организира транспортирането на войските на генерал Михаил Горчаков през река Дунав. Служи в Кримската армия и ръководи отбраната на Севастопол , където строи отбранителните фортификациони съоръжения и спасява хиляди войници и цивилни.



През март  1855 година Тотлебен  е произведен в звание генерал-адютант. Изучава инженерството на Франция, Белгия, Холандия и Германия. След завръщането си в Русия  е назначен за директор на Инженерния департамент на Военното министерство . Тотлебен разработва системата на отбранителните съоръжения в западните части на Русия.



По време на Руско-турската война Тотлебен  е командирован  в Дунавската руска армия заради неуспешните атаки  на Плевен. Той изработва план, който става ръководство за провеждането на пълна блокада на армията на Осман паша в Плевен и противодействие на системата от редути.  Става фактически командир на Западния отряд .



През нощта на 28 ноември 1877 година  турците се опитват да разбият обръча, но оставят на бойното поле 6 хиляди  убити. Отстъпват и скоро капитулират.  След пленяването на Плевнския турски гарнизон  Тотлебен е началник на Източния отряд.  Той става главнокомандващ на действащата руска армия от  април 1878 до януари 1879 година и помага за  организиране самотбраната на българския народ.


Генерал Тоатлебен умира на 1 юни 1884 година в Германия.  Погребан е в Братското гробище на Севастопол при падналите защитници на града.


Генерал Тотлебен е почетен член на Петербургската академия на науките и Петербургския университет. Приносите му в областта на фортификацията оценени като нова епоха се използват и до днес. Неговото име носи селище  в Плевенска  област, булевард в София  и улица в град Плевен.






Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия