Жак-Ив Кусто

Жак Ив Кусто е роден на 11 юни  1910 година във френския град Сан Андре. Завършва през 1933 г. Френската морска академия с чин лейтенант. Мечтата на Кусто  да стане капитан на военен кораб не се сбъдва, тъй като той претърпява авто

2010-06-11 00:03:19
Жак-Ив Кусто
Жак Ив Кусто е роден на 11 юни  1910 година във френския град Сан Андре. Завършва през 1933 г. Френската морска академия с чин лейтенант.


Мечтата на Кусто  да стане капитан на военен кораб не се сбъдва, тъй като той претърпява автомобилна катастрофа, при която са счупени и двете му ръце и  с това приключва военната му кариера.


По време на дългия период на възстановяване, Кусто, неочаквано дори за самия него изобретил очилата за подводно плуване. Това откритие го вдъхновило и след известно време светът видял новото изобретение - аквалангът. Над него той работил съвместно с Емил Гагнам. През 1946 г. започнало промишленото производство на акваланга, който станал популярна и достъпна спортна принадлежност.



Увлечението на Кусто по подводното плуване и изследването на океанските дълбини го тласнало към друго откритие: "подводна чиния" - малка, маневрена подводна лодка, няколко вида камери за подводно заснемане.Кусто участвал със Втората световна война и след края й   бил удостоен с Ордена на Светия Легион за активно участие в антифашистката партизанска борба. През 1948 г. станал капитан на корвет, а през 1950  той се сдобил с бракуван британски миноносец и го преправил в плаваща изследователска лаборатория, която станала световно известна като "Калипсо". Именно на този легендарен съд Кусто и неговият екип неведнъж извършвали околосветски пътешествия, изследвали морската флора и фауна, правили уникални записи, и снимки.


През 1953 г. Кусто получил и световно признание като писател. Той издал своята първа книга "Безмълвният свят" . Големият успех на книгата помогнал на Кусто да осъществи нови проекти: да създаде първият неголям автономен апарат за изучаване на подводния свят и да проведе редица експерименти по плуване с подводен автономен дихателен апарат (при това хората дълго време стояли на подводни станции на морското дъно). След две години книгата била екранизирана и филмът получил две големи кинематографски награди - Златна палма  на фестивала в Кан  и Оскар. Втория Оскар получил филмът "Златна рибка" , също заснет по произведения на Кусто.


През 1956 година Жак Ив Кусто се уволнил от Военно-Морските сили на Франция в чин капитан и заел поста директор на Океанографския институт и музея в Монако. В началото на 60-те години на 20 век, той провел редица изследвания на континенталния шелф в подводни лаборатории.По време на експериментите, носещи имена Коншелф 1,2, и 3, хората продължително време живели и работили под водата на голяма дълбочина. Кусто продължавал да бъде продуцент и герой на телевизионни филми за подводния свят. Един от най-известните му филми е документалният сериал "Подводният свят на Жак Кусто".


Кусто смятал , че е необходимо за цялото човечество да се разпространяват знанията за Световния Океан и изиграл видна роля в борбата за запазване на неговата чистота. Той основал "Общество Кусто", чиято дейност била насочена към защита на океана от замърсявания  и широко дебатиране на проблема със замърсяването на Световния океан сред обществеността.


 Като изследовател и еколог, Кусто се обръщал към правителствата на много страни и към политически дейци, като изразявал безпокойството си от замърсяването на океана. Последните десетилетия от живота си капитан Кусто посветил на борбата за съхраняване на околната среда.


Жак-Ив Кусто умира на 25 юни 1997 година в Париж на 87-годишна възраст. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия