На днешния ден е загинал Панайот Волов

 Панайот Волов е организатор и ръководител на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание. Точната дата на раждането му не е известна, знае се че е роден през 1850 г. в град Щумен, където е завършил Шуменското класно училище при

2010-05-26 00:08:33
На днешния ден е загинал Панайот Волов

 Панайот Волов е организатор и ръководител на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание. Точната дата на раждането му не е известна, знае се че е роден през 1850 г. в град Щумен, където е завършил Шуменското класно училище при Добри Войников.


С материалната подкрепа на богатия си сродник Маринчо Бенли  Волов продължава обучението си в Букурещ, Болград и Одеса. Шест месеца преди да завърши Южнославянския пансион в Николаев, Украйна  той  е принуден да се завърне в гр. Шумен поради заболяване. Назначен е за главен учител и директор на класното училище, организира вечерно училище, участва активно в дейността на местното читалище. Волов разгръща активна революционна дейност в Шумен и Шуменско.



През август 1874 г. участва в общото събрание на Българския революционен централен комитет  в Букурещ. Председател на революционния комитет в гр. Шумен. Арестуван и хвърлен в затвора в началото на 1875 г. заради участието му в острия конфликт между местната младеж и европейските инженери, участващи в строителството на жп линията Каспичан-Шумен-Ямбол. Волов застава начело на недоволните шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и местна девойка. След няколкомесечен престой е освободен и заминава за Румъния.


Панайот Волов участва в подготовката на опита за въстание през септември 1875 година. Той е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет, определен е за главен апостол на Четвърти (Пловдивски) революционен окръг с помощник Георги Бенковски. В резултат на организаторската им работа са създадени десетки революционни комитети, в организацията са включени много местни патриоти с голям принос в хода на въстанието.


След появата на противоречия между двамата ръководители,  Волов проявява воля и такт и в името на общото дело отстъпва първенството на Бенковски.Той е един от инициаторите за свикването на общо събрание на комитетите от Четвърти окръг в местността Оборище близо до град Панагюрище и взема дейно участие в него.



Когато избухва въстанието, Волов  е в Панагюрище и заедно с другите апостоли вдига населението на бунт. След разгрома на въстанието е предаден заедно с Георги Икономов  и Ст. Ангелов на османските власти и при опит да се прехвърлят в Румъния  се удавят в р. Янтра  край град Бяла, Русенско на 26 май 1878 година. 

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия