Джордж Ванкувър

  Джордж Ванкувър е английски мореплавател и изследовател и  капитан от Кралската флота на Великобритания. Известен е преди всичко с изследването на западното крайбрежие на Севера Америка - канадската провинция Британска Колумбия, както

2010-05-10 11:00:49
Джордж Ванкувър

  Джордж Ванкувър е английски мореплавател и изследовател и  капитан от Кралската флота на Великобритания. Известен е преди всичко с изследването на западното крайбрежие на Севера Америка - канадската провинция Британска Колумбия, както и американските щати Аляска, Орегон и Вашингтон.


Роден е на 22 юни 1757 година в Норфолк, Великобритания. Името му идва от родния град на баща му. Джордж постъпва в Кралския флот едва на 14 годишна възраст и служи на кораба на Джеймс Кук  "Резолюшън" по време на втората му експедиция (1772-1775), както и по време на третото му околосветско пътешествие (1776-1779), този път на борда на "Дискавъри".


След завръщането си в Англия през 1779 г.  е повишен в чин лейтенант. Следващите години е на активна военна служба и отново се връща към изследователската си дейност едва през 1791 г. ,  когато е поставен начело на голяма експедиция с цел изследването на тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка. Следващите 4 години изследва и картографира цялото крайбрежие на съвременните американски щати Аляска, Вашингтон и Орегон, както и канадската провинция Британска Колумбия.  През 1792 г. Ванкувър  е първият европеец влязъл във фиорда Бурард, мястото на което се намира днешния  канадски град Ванкувър.


На мореплавателя са кръстени остров Ванкувър , американски град  в щата Вашингтон, полуостров в Австралия, както и планински връх в Канада.


След завръщането си в Англия през  1795 година  до смъртта си три години по-късно  Джордж Ванкувър пише описание на пътешествието си (Voyage of Discovery to the North Pacific Ocean - 1798).


Умира на 10 май 1798 година в Лондон. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия