Кой е Клифърд Саймък?

Клифърд Саймък е един от най-известните американски писатели, автор на научно-фантастични романи.   Клифърд Доналд Саймък е роден в Mилвил, Уисконсин на 3 август 1904 година.  Саймък посещава местния университет , а по-късно работи в

2010-04-25 16:35:05
Кой е Клифърд Саймък?
Клифърд Саймък е един от най-известните американски писатели, автор на научно-фантастични романи.
 

Клифърд Доналд Саймък е роден в Mилвил, Уисконсин на 3 август 1904 година.  Саймък посещава местния университет , а по-късно работи в различни вестници в Средния Запад. През 1939 г.  започва работа в Минеаполис Стар енд Трибюн, където работи до оттеглянето си през 1976.   През 1949  Саймък  става редактор на вестника, а през 1961 г.  координатор на Минеаполис Трибюн Сайънс Рийдинг Серийс (поредица печатни издания за научна фантастика).


Саймък е харесван от колегите си и поддържа особено добри отношения с  друг велик фантаст - Айзък Азимов. 


Клифърд Саймък умира в  Минеаполис на 25 април 1988 година. 


Саймък започва да проявява интерес към научната фантастика още от дете . Започва да пише за списания през 1931 година. Единственото научно-фантастично произведение, което успява да публикува в периода 1933-37 е "Творецът" - внушителна история с религиозни загатвания, които са рядкост по това време в научната фантастика.


В края на 1937 година  Саймък започва редовно да праща истории на списания. Първите му публикации, като "Космическо инженерство" , са в стила са по-ранния супернаучен поджанр, но впоследствие развива свой собствен стил, който обикновено се описва като внимателен и пасторален. Типичното извънземно на Саймък е по вероятно да бъде видяно да седи на верандата в провинциалния Уисконсин и да пие бира с главния герой, отколкото да завладява Земята. Много от извънземните имат суховато, неземно чувство за хумор, а други са  забавни чрез речта си или външния вид. В същия този период Саймък публикува и военни и уестърн истории в пълп списания. Едно от най-известните му произведения от този период е "Градът" - сборник с разкази с общата тема за изселването на човека от Земята. Повестта "Големият преден двор" пък, излязла през 1958 г.  е наградена с награда Хюго.


През 50-те и 60-те Саймък пише товрби с много номинации за различни награди. Въпреки това през 70-те качеството на по-дългите му произведения спада заедно с влошаването на здравето му, а разказите му все още са добре посрещани. С помощта на приятел продължава и през 80-те да пише и издава научна фантастика, а също така и фентъзи. Той вярва, че научната фантастика, която не се придържа към научните факти е причината за неуспеха на жанра да се приеме сериозно и заявява целта си - да направи научната фантастика част от това, което нарича "реалистична фантатсика".


Историите на Саймък често включват няколко основни идеи и теми. Преди всичко това е мястото, където се развива действието - провинциален Уисконсин. Но провинциалната обстановка не винаги е идеалистична, в нея властват нетолерантност и изолация.


Често срещана е идеята, че няма минало, към което да се върне пътешественикът във времето. Вместо това светът ни се движи паралелно с времевия поток и да отидеш в различно време означава да отидеш в друг свят. В "Градът"  Земята е завладяна от  кучетата и малкото останали хора се спасяват в други светове във времевия поток. В "Пръстен около слънцето" преследваните паранормални избягват на други Земи.


Пътуването във времето играе важна роля в изкусно изградения роман "Отното и отново".  


Интелигентността, лоялността и приятелството, съществуването на Господ и душите, неочакваните ползи и вреди от изобретенията и предметите като продължение на човечеството и още въпроси са изследвани от Саймъковите роботи, които той използва като "заместители на хората". Роботите му са приятни механични хора, но преобразени по невероятен начин. Когато достигат интелигентността, роботите започват да се занимават с въпроси като "Защо сме тук?" и "Имат ли роботите души?".


Религиозната тема също  е често срещана в творчеството на Саймък.


Разказите и новелите на Саймък се простират от съзерцателна и замислена идилия до чист терор, а хуморът в тях е занижен по характерен начин. "Междинна станция" е по средата между научната фантастика и психологическо изследване на много самотен човек, който трябва да се помири с миналото си и в крайна сметка успява, но не и без загуби.



Клифърд Саймък е третият писател  получил Мемориална награда Гранд Мастър на името на Деймън Найт  от Организацията на авторите на научна фантастика и фентъзи на Америка през  1977 година. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия