Михаил Ломоносов - един гениален учен

Големият руския учен Михаил Ломоносов е роден  на  19.11.1711 г. в село Денисовка, Архангелска губерния.   Епохата, в  която се ражда и твори Ломоносов, е епоха на бурно  икономическо и културно развитие на феодално-кре

2010-04-15 11:48:30
Михаил Ломоносов - един гениален учен
Големият руския учен Михаил Ломоносов е роден  на  19.11.1711 г. в село Денисовка, Архангелска губерния.

  Епохата, в  която се ражда и твори Ломоносов, е епоха на бурно  икономическо и културно развитие на феодално-крепостна Русия, епохата на цар Петър Велики. Амбицията на  царя  е  да изведе Русия на едно от първите места между европейските  държави. През този период има развитие на манифактурата, корабостроенето, металургията и  търговията, за които са необходими специалисти от всички области на науката и  техниката.
През  1724 г. в Петербург е  основана Руската академия на науките.


  Още  10-годишен Михаил придружава баща си в пътуванията му из Бяло и Баренцово море,  наблюдава многобройните и интересни явления на северната природа и натрупва  много познания по морското дело и риболова. В края на 1730 година Ломоносов избягва от къщи и се  отправя пеш към Москва, за да изучава латински език.

  Първоначално  в Цифирната школа, а по-късно в Славяногръко-латинската академия Ломоносов  изучава основно латински и гръцки език, чете в оригинал съчиненията на старите  гръцки и римски мислители, сам написва твърде голям курс по риторика и прави  първите си стихотворни опити.

 В края на 1735 год. идва заповед на Сената в  Петербург да се изпратят десетина от най-будните младежи на Спаските училища да  продължат обучението си в Петербургската академия. Между избраниците е и   Ломоносов. Там  се  изучава  математика, риторика, история,  география, латински и немски език и танци.
 
 По същото  време Академията организира голяма експедиция за изучаване на Сибир, за която е  необходим химик, запознат и с минното дело. Тъй като такъв човек в Академията  няма, ръководството решава да изпрати за подготовка в Германия трима студенти, между които е и  Ломоносов.

  Марбургският  университет, в който постъпват тримата младежи, е един от най-старите в  Германия и първият основан без помощта на папата, поради което, се ползва с  по-голяма свобода.

 През юни 1741   г. Ломоносов  се завръща в родината. Той  постъпва в Петербургската академия на науките  първоначално като  специалист, а от 1.1.1742 г. е назначен за асистент по физика.  Още първите години  Ломоносов повежда борба срещу чуждото влияние в академията , за което е изключен от състава й  и дори престоява шест месеца в затвора. Разбирайки, че за да  прокара своите идеи, трябва първо да се стабилизира, Ломоносов подава молба за  присъждане на професорско звание и през юли 1745 г. е избран за професор  по химия.

  През  първия период на своята дейност Ломоносов провежда предимно физически  изследвания—до 1748 г.,  когато успява да издействува създаването на химическа лаборатория и поставя  основите на руската химия. Като учен-енциклопедист до края на живота си работи  в най-различни области на науката: развива корпускулярната теория,  дефинира закона за запазване на веществото и  движението; отхвърля теорията за топлорода и обяснява топлината чрез движението  на корпускулите; разглеждайки химията в неразривна връзка с физиката и  математиката, поставя основите на физикохимията като наука; провежда редица  изследвания в областта на електричеството, метеорологията, геологията, минното  дело, металургията, географията и историята; разработва конструкцията на  оптични уреди, инструменти и редица въпроси из областта на теоретичната оптика;  открива наличието на атмосфера на Венера.

 В областта на литературата и  изкуството Ломоносов има заслуги за чистотата на руския език и звучността на  стиха, разглежда редица стилистични и граматични въпроси за преобразуване на  руския език, въвежда нови понятия и думи.


 Умира на 15.IV.  1765г. самотен, но непримирен, все още с много идеи за бъдещето на руската  литература и Академията. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия