Двамата братя  Орвил и Уилбър Райт  са американски велосипедни механици , които на 17 декември  1903  г. извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен  апарат  по-тежък от въздуха.

И двамата братя  имат влечение към механиката  и проявяват интерес към летенето. В 1892 г. отварят работилница , в която продават, поправят и произвеждат велосипеди. Това им осигурява средства, за да се отдадат на най-голямото си влечение — изследвания в областта на въздухоплаването.  Те жадно четат книги, писани от други автори на тази тема. Започват сами да работят върху проблема с летенето. През декември 1903 г. след четиригодишен труд усилията им се увенчават с успех.

Още през  1899 г. започват опити с хвърчила и безмоторни самолети. Следващата година вече са готови с безмоторен самолет в пълен мащаб (с други думи, достатъчно голям да носи човек). Опитът не е от най-сполучливите. През 1901 г. построяват и изпробват втори, а в 1902 г. и трети. Последният има няколко много съществени нововъведения. (Някои от най-важните им патенти, които получават през  1903 г., се отнасят тъкмо за него, а не за първия им самолет.) С третия безмоторник  те извършват повече от хиляда успешни полета. Преди да конструират летателен апарат с двигател, братя Райт  вече са най-добрите и най-опитните в света пилоти на безмоторни самолети.

Те правилно осъзнават, че най-големият проблем е как да овладеят самолета, когато той вече е във въздуха. Ето защо отделят много време, за да го направят по-стабилен и да поддържат управлението му по време на полет. Те успяват да измислят трипосочно управление на самолета си и така му осигуряват пълна маневреност.

Първият полет е извършен на 17 декември 1903 г. Този ден всеки от братята извършва по два полета. Полетът на   Орвил продължава 12 секунди и има дължина 36 метра. Последният, четвърти полет трае 59 секунди, в които   Уилбър прелита 255,60 метра. Конструирането на самолета, който братята кръщават „Флайър I“ , излиза по-малко от хиляда долара.

В продължение на две години след успешните полети  братя Райт  усъвършенстват конструкцията на аероплана , като с него извършват около 200 полета. По-късно те построяват втори и трети самолет, като непрекъснато променят двигателите им и по този начин подобряват летежа им.

Един от първите полети с екипаж на борда, изпълнен от братя Райт  е  в  Северна Каролина през 1903 г., а през 1905 г. изминават разстоянието от 39 км за 38 минути и 3 секунди.

На 22 май 1906 г.  братя Райт получават Патент  за своето изобретение.

Уилбър Райт откарва един от самолетите във Франция, където изпълнява цял ред публични демонстрации, и организира компания, която да се занимае с пласмента на изобретението им. В това време Орвил  прави подобни публични демонстрации в Съединените щати. За жалост, на 17 септември 1908 г. самолетът, който той пилотира, се разбива. Това е единствената тежка злополука, която единият от двамата претърпява. Убит е случаен минувач, а Орвил се отървава само с две счупени ребра и крак. Успешните му полети обаче вече са убедили правителството на САЩ да подпише договор за доставката на самолети за Министерството на войната и в 1909 г. във федералния бюджет са отделени 30 000 долара за военна авиация. През 1909 г.  двамата братя  създават компанията „Райт“, която се занимава с производство на летателни апарати и обучение на пилоти.

Известно време между братя Райт  и други претенденти за откритието се водят тежки съдебни спорове около патента, но в 1914 г. съдилищата се произнасят в полза на братята. През този период обаче Уилбър  се заразява от тифна треска и умира през  1912 г. на четирийсет и пет години.  Орвил  доживява до 1948 г. И двамата остават ергени до края на дните си.

Братя Райт са едни от най-значимите личности на 20-ти , допринесли изключително много за развитието на авиацията.
Автор: Албена Иванова