Кой е Мустафа Кемал Ататюрк

  Мустафа Кемал Ататюрк е турски генерал  и политик , основател и пръв президент на Република Турция.  Ататюрк слага край на отживялата Османска династия , просъществувала повече от 6 века, като я заменя с република и п

2010-03-12 09:25:11
Кой е Мустафа Кемал Ататюрк
  Мустафа Кемал Ататюрк е турски генерал  и политик , основател и пръв президент на Република Турция

Ататюрк слага край на отживялата Османска династия , просъществувала повече от 6 века, като я заменя с република и прави  правителство, отразяващо волята на народа. През своя 15-годишен мандат, продължил до смъртта му през 1938 г.  , Ататюрк прокарва реформи в политическата, социалната, съдебната, икономическата и културната сфера без аналог в друга държава. В дейността си се ръководи от принципите и основите на модерния европеизъм, заменя арабската писменост  с приспособена към особеностите на турския език латиница , въвежда като цяло модерната държава,  забранява носенето на фереджета  и фесове  в обществени сгради и институции, установява равноправието на жените и т.н.

 Мустафа Кемал е роден в Солун на 12 марат 1881 година  в турско семейство.  Баща му е член на местния орган за спазване на общественния ред и обществената сигурност, същевременно е секретар на местни доброволни организации и търговец на строителна дървесина.Съществува хипотеза, според която майка му Зюбейде Ханъм е българо-мохамеданка. Според друга,  тя произлиза от земеделско семейство от Лангаза, в близост до Солун.

Според някои български изследователи Ататюрк има помашки  произход и е роден в село Голо  бърдо. Той учи във военно училище в родния си град, а по-късно  и във военна академия в Битоля. Служи в кавалерията  срещу италианците в Либия  през 1911 г. и  в Балканската война.  За кратко е военен аташе в България и макар и подчинен на турските секретни служби по естеството на поста си, съществува хипотеза, че по време на престоя си тук е съдействал за подобряването на отношенията между  нашите две страни.

През Първата световна война  Мустафа Кемал   е командир на дивизия  срещу съюзническия корпус от австралийци и новозеландци. След това се сражава в Кавказ и Сирия.  През май 1919 г. оглавява националната революция в Самсун , като организира съпротивата срещу следвоенното разкъсване на Турция и особено срещу опитите на Гърция  да завземе Смирна  и нейните околности.

Победата над гърците през септември 1922 г. позволява на Мустафа Кемал да ревизира Севърския мирен договор  от 1920 г. чрез Лозанския договор  от 1923 г. и да получи контрол върху Цариград. 

На 23 април 1920   Мустафа Кемал  сформира временно правителство в Анкара. Неговият режим официално премахва султанската власт  през ноември 1922 г.,   а единадесет месеца по-късно е провъзгласена Турската република,   като Мустафа Кемал става президент.

През март 1924 г.  президентът отменя традиционната религиозна институция - Халифата,  което позволява Турция да се превърне в светска държава. През 1935 г. Мустафа Кемал  приема презимето Ататюрк - „баща на турците“.

Управлява до смъртта си през 1938 година.


Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия