Кой е Атанас Далчев?

Атанас  Далчев е роден на 12 юни 1904 г.  в Солун като второ дете в семейството на юриста  Христо Далчев.  Баща му работи като адвокат и преподавател по турски език в българската мъжка гимназия "Кирил и Методий“ в Солун

2010-01-17 11:19:52

Атанас  Далчев е роден на 12 юни 1904 г.  в Солун като второ дете в семейството на юриста  Христо Далчев.  Баща му работи като адвокат и преподавател по турски език в българската мъжка гимназия "Кирил и Методий“ в Солун.  През 1908 г.    семейството  се мести в Цариград.  Там Атанас Далчев учи в местното българско училище. През 1914 г.  семейството се  установява  в София.  Там Атанас Далчев се записва с класически профил в Първа мъжка гимназия  Дебютира в поезията със стихотворния си диптих  „Залези“, публикуван в ученическия вестник „Фар“. Година по-късно завършва гимназията и същата година е приет в Софийския университет, специалност философия.

През 1928 година публикува стихосбирката  си "Стихоотворения". Работи като инспектор   на прогимназиалните училища и учител  по български език.  Занимава се и с преводаческа работа.

През  1943 г.  Далчев издава новата си книга "Ангелът на Шартр" , в която събира трите си по-ранни стихосбирки и добавя още десет стихотворения.

По време на въздушните бомбардировки над София  запалителна бомба опожарява цялото жилище на Далчеви.

Подложен на силен натиск в първото десетилетие след  Деветосептемврийския преврат, Далчев  спира да пише. Започва работа като началник на отделение за обществено възпитание към Министерството на информацията и изкуствата и до края на 1947 г.  е началник на отдел „Обществено възпитание“. След реорганизация в министерството през 1948 г. той остава без щатна работа и  е принуден почти денонощно да се занимава с преводаческа работа, за да издържа лишеното вече и от собствен дом  многочленно семейство / със съпругата си имат  има 4 деца/. Владеещ и ползващ свободно няколко чужди езика, Далчев превежда класически книги като "Бунтът на масите" на Хосе Ортега-и-Гасет, „Братовчедката Бет“ на Балзак, „Басни“ от Лафонтен, „Червено и Черно“ на Стендал, разкази на Чехов, съвременни испански поети, лирика на Хьолдерлин и др.

През 1952 г.  Далчев става  редактор на списание „Пламъче“. Назначен официално за негов редактор през октомври 1953 г., той продължава да превежда.

Едва през 1956 г. поетът започва да пише отново.  През 1972 г.  излиза сборникът "Балкон"  съставен от приятеля му Радой Ралин.  През време на творческото си мълчание   Далчев създава сборника с поетично-философски афоризми и критически размисли "Фрагменти".

Атанас Далчев умира в София на 17-ти януари 1978 година. Негови творби са издадени като отделни книги в превод на френски,  чешки, унгарски, руски, италиански, полски, фински, испански, а също и на английски, турски, китайски, японски, арабски и шведски. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия