Петър Петров - най-успелият наш дизайнер в света

Новият моден  господар на Европа е нарича Петър Петров и за съжаление малцина от българските модни журналисти са чували това име. Да, наш дизайнер е в топ 10 на световната мода от няколко години, но тук никой не подозира за това. Роденият в Софи

2009-11-03 14:40:40
Новият моден  господар на Европа е нарича Петър Петров и за съжаление малцина от българските модни журналисти са чували това име. Да, наш дизайнер е в топ 10 на световната мода от няколко години, но тук никой не подозира за това. Роденият в София Петър Петров е истинска модна сензация в целия свят, а дрехите му се продават в Париж, Милано, ТокиоНю Йорк, Барселона, Сеул, Москва, Прага и Будапеща.

Едва от няколко седмици тоалети на Петър Петров могат да се купят и в България, във водещия мулти бранд бутик ""Cashe" на "Патриарха". От магазина признават, че има почти истеричен интерес към колекцията на нашенеца, подлудил света. Клиенти на бутика са хора с пари, които все пак знаят кой е Петър. Но  е тъжно, че малцина  извън тясно специализираните модни среди са чували името му, при положение, че целият свят в момента  е в краката му.
Кой всъщност е Петър Петров, име, което по света върви редом  с Армани, Том Форд, Кристиан Диор и Ямамото?

Българинът живее във Виена от 1999 година. Започва да представя своите колекции в Париж, докато все още е студент в класа на Раф Саймънс в модния факултет на Университета за приложни изкуства във Виена. Първата му колекция е за сезон пролет/лято 2003 лансирана от модния гуру Ромео в Париж.
През 2003 г. Петър получава възможност да продължи да налага своята марка, като печели престижната награда Unit F  за колекцията си пролет/лято 2004. Отличието е на международна преса и покрива следващата колекция, както и годишната такса за обслужване от известна пиар агенция. По времето, когато е студент, изучаващ мода в Университета за приложни изкуства, негови скици получават наградата на най-големите модни къщи. През юни 2004 г. е големият дебют на Петър. Българинът  организира първото си модно ревю в рамките на парижката модна седмица. Колекцията му, наречена "Градски камуфлаж", обира овациите и Петър Петров официално става част от лудостта на модната индустрия. Оттогава той остава в официалния календар на френската мъжка модна седмица, както и да изгради вярна клиентела от Япония, Южна Корея, Франция, Германия, Англия, Хонг Конг. Да му стиснат ръката, идват световните модни колоси. Лично Долче и Габана го канят да се влее в екипа им, но Петър ги отрязва с усмивка: "Не харесвам модата, която правите". Италианското модно дуо е втрещено от дързостта му.

Петър обаче си има  начертан  път и се оказва проницателен - наистина е по-добре да пробива сам, със собствена модна къща, отколкото на гърба на други дизайнери.  Неговите колекции са вдъхновени от заобикалящата го среда. Той работи със себедоказали се неща и традиционни елементи. За втори пореден сезон тоалетите на  Петър Петров се продават и в родната му България. С новата си дамска колекция за есен/зима 2010 Петър си е поставил за цел да създаде един естетски образ дистанциран от каквито и да е идеологически концепции. В основата стои контрастът. Смесването на "висока" и "ниска" култура, на елегантността и живота на улицата.Чистотата и семплата естетика на форми са миксирани с активността на самия живот.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия