Лейколасти, Хромопласти, Етиопласти

Лейколасти Лейкопластите са безцветните пластиди, които в голямата си част служат за синтез и натрупване на различни хранитлни вещества. Превръщат се в : амилопласти (скорбяла)/ протеопласти (белтъци)/ олеопласти (мазнини)/ каучукопласти (каучук).

2009-10-12 13:58:06
Лейколасти

Лейкопластите са безцветните пластиди, които в голямата си част служат за синтез и натрупване на различни хранитлни вещества. Превръщат се в : амилопласти (скорбяла)/ протеопласти (белтъци)/ олеопласти (мазнини)/ каучукопласти (каучук).

Хромопласти

Хромопластите оцветяват някои части на разтенията (цветовете им)- невен, латинка, чушки (червени), морков и др. Пигментите ксентофили и каротиноиди са разположени в различни носещи структури. Двойна мембрана и строма.Глобуларни хромопласти-пигментите им са под фомата на капки/ фибриларни –пигменитте им са разположени в туболи с белтъчен характер/ мембранни ромопласти- концентрични мембрани с пигменти/ кристелинен тип- каротиноидите са под формата на кристали.

Етиопласти

Пластидите се превръщат в етиопласти, когато са без светлина-пожълтяват. Мембраните се събират под формата на мехурчета-формират кристалинна структура в средата. Когато се поставят на светлина мехурчетата се събират и образуват нормални хлоропласти. Структурата се нарича- проламеларно тяло. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия