Всичко за Луи Пастьор

Френският химик и  биолог Луи Пастьор е всепризнат като най-значителната личност в историята на медицината. Пастьор има много заслуги към науката, но е най-известен с теорията си, че болестите се причиняваат от бацили и с разработката на техника

2009-10-10 10:19:51
Френският химик и  биолог Луи Пастьор е всепризнат като най-значителната личност в историята на медицината. Пастьор има много заслуги към науката, но е най-известен с теорията си, че болестите се причиняваат от бацили и с разработката на техниката на превантивната ваксинация.

Пастьор е роден през 1822 г, в град Дол, Източна Фраанция. Като студент в Париж изучава научни дисциплини. През студентските си години заложбите му не се проявяват, един от неговите професори дори го окачествявз като посредствен в химията. Но след като получава докторат през 1847 г, Пастьор скоро показва, че този професор в сбъркал. Неговите изследвания върху изомерите на винената киселина го правят известен химик, когато е само на двайсет и шест години.
След това той насочва вниманието си към ферментацията и доказва, че този процес се дължи на определен вид микроорганизми. Освен това ученият демонстрира, че наличието на други вид микроорганизми може да доведе до нежелателни резултати във ферментиращи течности. Това скоро го навежда на мисълта, че някои от тях са в състояние да навредят на човека и на други живи същества.

Щом болестите се причиняват от бацили, много логично е, че ако им се попречи да проникнат в човешкото тяло, ще се избегнат и съответните болести. Ето защо Пастьор много  набляга на значението, което имат антисептичните методи за лекарите и оказва силно влияние върху Джоузеф Листър, който ги въвежда в хирургията.
Вредните бактерии попадат в човешкото тяло чрез храната и течностите. Пастьор разработва техника, наречена пастьоризация, за унищожаване на микроорганизмите  в течности. Когато тази техника е приложена в практиката, млякото престава да бъде източник на инфекции.

Около петдесет и пет-годишен,Пастьор насочва вниманието си към антракса /синя пъпка/, остра заразна болест по добитъка и други животни, кято се предава и на хората. Много важно е, че той намира начин  за създаване на отслабен щам на антраксовия бацил. Инжектиран на добитъа, този щам причинява само лека форма на болестта, която вече не е фатална, а помага на животните да си изработят имунитет срещу болестта.

Пастьор създава техника за ваксиниране на хора против ужасната болест бяс и това е най-прочутото му самостоятелно постижение. След него други учени използват идеите му и изработват ваксини против много други тежки болести като епидемичен тиф и детски паралич.

Пастьор има още много не толкова известни, но полезни постижения. Благодарание на негови опити е показано убедително, че микроорганизмите не се самозараждат. Освен това той е открил явлението анаеробиоза, т.е.,  някои организми са в състояние да живеят без въздух или свободен кислород. Изследванията на учения върху болестите по копринената буба имат голямо търговско значение. Между другите му  постижения е и изработването на ваксина против холера у кокошките.
Пастьоир умира през 1895 г. близо до Париж. Неговият принос за съвременната наука и медицина  е толкова фундаментален, че той несъмнено има най-голяма заслуга за намаляването на смъртността в света. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия