Антонин Дворжак - изключително продуктивен чешки композитор

Чешкият композитор  Антонин Дворжак е автор  на многобройни камерни и симфонични творби, опери и др.  Той е един от  най-изтъкнатите симфоници от края на 19-ти век. Дворжак е  роден на 8 септември 1841 година, в  

2011-09-08 15:20:48
Антонин Дворжак - изключително продуктивен  чешки композитор
Чешкият композитор  Антонин Дворжак е автор  на многобройни камерни и симфонични творби, опери и др.  Той е един от  най-изтъкнатите симфоници от края на 19-ти век.

Дворжак е  роден на 8 септември 1841 година, в  семейството на селски касапин и месар. Бащата, Франц Дворжак, обаче притежава самороден музикален талант и  свири добре на цигулка и цитра.  Освен от баща си, първите си музикални уроци Дворжак получава от местния учител, който го учи да свири на цигулка. Младият Антонин не наследява бащиния си занаят и 16-годишен заминава в Прага,  където започва да се препитава като инструменталист  в градските музикални състави,  а в периода 1857–1858 година учи в Пражката органова  школа, където започва да съчинява собствени композиции.

Междувременно Антонин  получава щатно място като виолист  в Чешкия национален театър, чиито оркестър се ръководи от знаменития Бедржих Сметана.  През 60-те и 70-те години на XIX век Дворжак вече е автор на многобройни инструментални, вокални, камерни и симфонични творби. През 1875 година, благодарение на съдействието на Йоханес Брамс той  получава държавна стипендия и   отново благодарение на Брамс успява да издаде във Виена своите съчинения.


През 80-те години на XIX век  Дворжак дирижира творбите си в Англия, Русия и Германия.  Връх в музикалната кариера на Дворжак е престоят му в САЩ, където  той композира едни от най-значителните си творби, сред които прочутата симфония „Из Новия свят“. През 1882 година  той е назначен за ректор на Нюйоркската консерватория. През 1901 година  Дворжак се завръща в Прага, където прекарва остатъка от живота си като ръководител на Пражката консерватория.

В ранните творби на Дворжак е силно забележимо влиянието на композиторите романтици като Шуман, Лист и Шуберт,  но още при тях младият композитор обръща силно внимание на самобитния чешки фолклор, тенденция, която става още по-силна при произведенията от 70-те и 80-те години на XIX век в първия цикъл „Славянски танци“, няколко опери, увертюрата ‘Моята родина’ ,  „Моравските дуети“ и др.

Освен от чешкия фолклор, Дворжак силно се интересува и от песенното творчество на другите славянски народи.

В Америка  Дворжак е изключително продуктивен. Там създава многобройни клавирни и камерни творби. Впечатлен от динамичното развитие на живота в САЩ, композиторът създава най-внушителната си симфония — № 9 (според старата номерация №5) „Из Новия свят“, където прави уникален синтез  между богатството на славянския фолклор и модерните космополитни симфонични традиции.

Дворжак умира  на 1 май 1904 година в Прага.

От 1963 година,  в рамките на годишния международен музикален фестивал  „Пражка пролет“ се провежда конкурс  за виолончелисти на името на Дворжак.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия