Владимир Висоцки - големият бард на Русия

‘Аз не обичам изхода фатален, и няма да ми писне да съм жив. И мразя се, когато съм печален, когато пея, а не съм щастлив.” Така пееше руският поет, певец, театрален и филмов актьор и писател Владимир Висоцки. Той  е роден на

2011-01-25 10:36:44
Владимир Висоцки - големият бард на Русия
‘Аз не обичам изхода фатален,
и няма да ми писне да съм жив.
И мразя се, когато съм печален,
когато пея, а не съм щастлив.”

Така пееше руският поет, певец, театрален и филмов актьор и писател Владимир Висоцки. Той  е роден на 25 януари 1938 година и е  един от най-известните бардове  в  Съветския съюз.  След неговата смърт, неговата съпруга, голямата френска актриса Марина Влади и  баща му  намират 800 песни и 1100 стихотворения.

Висоцки е изиграл 30 филмови роли, включително Хамлет, изнасял е концерти  из  цяла Русия  и на много места по света, включително и в България.

За съжаление, големият бард залита по чашката.  През  1975 година той  прерязва вените си след турнето си в България, но е спасен..

Висоцки се опитва да се  излекува  от алкохолизма, дори му имплантират ‘вечна’ ампула от платина, т. нар. ‘есперал’, но и това не го опазва. Без алкохол, той  не може да пише, да пее, да играе... Някакъв ‘доброжелател’ му препоръчва  да вземе слаба доза наркотик, за облекчаване на състоянието му.  От наркотиците обаче, той не може да се избави.

След смъртта му в СССР е създаден фонд за опазване  и съхраняване на творчеството му. Съветското правителство  признава Висоцки  като актьор, но  неговите песни остават официално непризнати. Много от тях засягат забранени по това време в СССР теми.

Официалната версия за смъртта  на Висоцки е сърдечен удар. Това се случва на 25 юли 1980 година,  но по-вероятно е смъртта  му да е вследствие на злоупотреба с алкохол.
Три дни съветската власт  не съобщава за  смъртта на Висоцки. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия, както  до чужбина. Западните станции, като ‘Гласът на Америка’, свирят негови песни, а пред театър ‘Таганка’ , където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.

След смъртта на Висоцки, съпругата му, Марина Влади,  написва книга за него. Има и астероид, който е кръстен на Владимир Висоцки.

През 1986 година на руския бард  посмъртно е  дадено званието ‘заслужил артист’, а през 1987  година излизат игрален и документален филм  за него.





                                                                                                                                            
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия