Тина Търнър

На днешния ден, 26 октомври 1938 година ,  в Нътбуш,  САЩ, е родена  американската поп-рок певица и актриса Тина Търнър, с рождено им Анна Мей Бълок. Типично за талантливите във вокално отношение деца от афро-американски произх

2010-11-26 14:32:39
Тина Търнър
На днешния ден, 26 октомври 1938 година ,  в Нътбуш,  САЩ, е родена  американската поп-рок певица и актриса Тина Търнър, с рождено им Анна Мей Бълок.

Типично за талантливите във вокално отношение деца от афро-американски произход, Тина започва да пее в църковния хор и се увлича от блус и соул.

Тина Търнър започва професионалната си кариера в нощните клубове на Сейнт Луис през 1956 година.  Там тя среща музиканта Айк Търнър, който по-късно става неин съпруг. След няколко години двамата създават една от най-популярните групи на соул музиката - Айк и Тина Търнър.

През периода 1960-1976 г. излизат редица албуми на групата, част от които стават много популярни. За съжаление Айк попада под зависимостта на алкохола и наркотиците, поради което отношенията в тяхната група се влошават, тя се разпада на практика през 1975 година, а на следващата година сем. Търнър се развеждат.

Разпадането на групата се отразява зле върху набиращата популярност Тина  и в продължение на няколко години тя не успява да се реализира. Едва пре 1982 година  името на певицата отново се появява в класациите и за няколко години тя прави бляскава кариера. Периодът 1984-1992 година   е низ от успехи на Тина  - тя става рок-звезда от световна величина.

През 1985 година  Тина Търнър получава три награди  “Грами”. През това време тя  сътрудничи с Брайън  Адамс, Дейвид Бауи, Марк Кнопфлър  и Мик Джагър.

Първата роля на Тина Търнър в  киното  е във филмовата версия на рок-операта Томи,   а през 1985 година тя  участва в Лудият Макс III.

В България  Тина Търнър гостува през 1981 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия