Кирил Маричков

Кирил Маричков е   български  музикант, певец и композитор, един от създателите на легендарната  рок група “Щурците”. Маричков  е роден в София на 30 октомври 1944 година.Първите му  стъпки  на м

2010-10-29 16:15:46
Кирил Маричков
Кирил Маричков е   български  музикант, певец и композитор, един от създателите на легендарната  рок група “Щурците”.

Маричков  е роден в София на 30 октомври 1944 година.Първите му  стъпки  на музикалното поприще са с придобилата легендарен статус българска рок формация “Бъндараците”.

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига с “Щурците”. Групата е създадена през 1967 г., а името й  е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени наши и чужди  композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие - рок-енд-рол, хард-рок и прогресив-рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“, „По пътя“.

Щурците са един от съставите, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на “Щурците”, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм “Вчера”, който включва  песента  “Клетва”. По-късно издава два солови албума („Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“), в записите на които участват , както гост музиканти, така и останалите членове на “Щурците”. Понякога се събира с колегите си от групата за отделни концерти или за кратки турнета, като например „40 години Щурците“ през лятото на 2007 година  по повод на 40-годишнината от създаването на състава.

Наред с десетки български културни дейци, в началото на 90-те години  на 20-ти век Кирил Маричков активно се включва в движението на демократичната опозиция против управлението на БСП , бившата БКП. През 1990 година той  е избран за  народен представител от  листата на коалиция СДС в 7-то Велико народно събрание,  но по-късно го напуска. По време на предизборната кампания “Щурците”  записват популярната песен „Аз съм просто човек“ / по-известна като  “Аз не  съм комунист”/, която се превръща в неофициален химн на опозицията.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия