Да си спомним за Фреди Меркюри

Фреди Меркюри, с рождено име  Фарук Булсара, е един от най-великите британски рок-музиканти  и  един от създателите  рок-групата Куийн.   Фреди е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун,Занзибар, тогава колиния на Велик

2010-09-05 00:48:01
Да си спомним за Фреди Меркюри
Фреди Меркюри, с рождено име  Фарук Булсара, е един от най-великите британски рок-музиканти  и  един от създателите  рок-групата Куийн.  

Фреди е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун,Занзибар, тогава колиния на Великобритания,   а сега част от Танзания. Семейството му е с ирански произход,  изповядващо зороастризъм. .

Първите си 14 години  Фреди прекарва в различни британски колонии. Започва да свири на пиано 7-годишен. Получава основно и средно образование в Индия. Оттогава са и първите му изяви като музикант - пианист в училищната рок-група.


През 1959 година  семейството се премества в Англия. В училище постоянно го дразнят заради необичайната му външност и говор. Без да получи одобрение от родителите си,  Фреди постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Уменията си по-късно  Фреди използва при създаването на герба на групата Куийн.

Като дете Меркюри слуша много индийска музика и едно от първите му влияния идва оттам. Състудент запознава Меркюри с музикантите от малко известната група „Смайл“ - Брайън Мей и Роджър Тейлър.

След разпадането на „Смайл“ Меркюри, Мей и Тейлър основават „Куийн“. Фреди е този, който предлага името.Първият концерт на Меркюри, Мей и Тейлър е на 27 юни 1970 година, все още под името „Смайл“. Групата сменя няколко басиста преди към групата да се присъедини Джон Дийкън   през юли 1971 година.

Стилът на „Куийн“ непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и  хорали. Фреди e блестящ пианист, а  държанието му на сцената заразява всички.

Въпреки че гласът на Фреди Меркюри е естествен баритон, той пее много от песните си в гамата на тенора. Има перфектният колорит, чист и кристален във високите тонове. Испанската сопрано певица Монсерат Кабайе , с която Меркюри има записан албум, е изразила мнението си за гласа му така: „Разликата между Фреди и почти всички други рок звезди е в това, че той продаваше гласа си. С напредъка в кариерата на Куийн, той непрекъснато променяше най-важните моменти в песните си, когато изпълняваше на живо, често хармонизирайки с половинки, третинки и една пета тонове. Меркюри страдаше от необикновени гласови възможности, макар и винаги да е признавал, че не е получавал вокални уроци“.

Фреди не обича да дава интервюта. Харчи над 4 милиона паунда  за парти, по повод свой рожден ден. Организираните от него празненства се помнят със своята пищност, великолепие и разюзданост. 39-ят рожден ден е увековечен в клипа от песента  “Living on my own”.  Той  е  маниак на тема котки  - имал общо 8, предимно персийци.

Фреди Меркюри умира от  пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН  на 24 ноември 1991 година в Лондон.


През годините той упорито и до последно отрича за болестта си. На 22 ноември 1991 година  Фреди вика мениджъра на „Куийн“ Джим Бийч в къщата си Кенсингтън  и му връчва съобщение за пресата. То гласи: Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но настъпи моментът приятелите ми и феновете по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят моите лекари и всички останали, които се борят срещу това ужасно заболяване.”  

24 часа по-късно Фреди умира.  

Погребението е по зороастрийски обичай и  Фреди меркюри  е кремиран. Той завещава част от богатството и дома си в Лондон  на дългогодишната си приятелка Мери Остин,  нейна собственост и до днес. . Останалият дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.

На 20 април 1992 година   нa стадион Уембли в Лондон  се състоя концертът The Freddie Мercury Tribute Concert, в който взеха участие звезди от световен мащаб  и се поклониха  пред великия музикант. Сред тях  бяха Джеймс Хетфийлд от Металика, Роджър Долтри от Дъ Ху , Дзукеро, Пол Йънг, Сийл, Елтън Джон, Джордж Майкъл, Аксел Роуз от Гънс енд Роузес , Робърт Плант от Лед Цепелин, Лайза Минели, вокалът на Деф Лепърд - Джо Елиът и др. . В  памет на големия музикант  през 1995 година  е издигната негова статуя  в швейцарския град Монтрьо.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албума ‘Made in Heaven”.  Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта  и остава начело на класациите с едноименнния сингъл няколко седмици.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия