Музикална система, звукоред , цял тон и полутон

Музикална система се нарича група от остановени тонове, които се намират в определени съотношения по височина.   Звукоредът е сбор от всички тонове на музикалната система, подредени по височина.   Полутон е най –

2010-06-02 12:15:42

Музикална система се нарича група от остановени тонове, които се намират в определени съотношения по височина.

 

Звукоредът е сбор от всички тонове на музикалната система, подредени по височина.

 

Полутон е най – малкото разстояние между два тона при съвременния темпериран строй. Темпериран строй или равномерна темперация е музикална система, при която интервалът чиста октава е разделен на 12 еднакви полутона. Създадена е в края на  XVII век от Веркмайстер и Найдхардт.

 

Цял тон педставлява разстояние, равно на два палутона. В клавиатурата на пианото полутонове има между ми-фа и си-до, а така също между всеки бял клавиш и съседния му черен. Тъй като думата „ тон ” се употребява с две значения: 1 – като звук с определена височина и 2- като разстояние, равно на два полутона, препоръчва се , когато се говори за „ тон разстояние ”, да се казва „ цял тон ”, „ два цели тона ” и така нататък вместо „ един тон ” (?) „ два тона ” (?) и така натаък.

 

Записване на тоновете : за да се запише трайността на тоновете са необходими нотни стойности и темпо. Нотните стойности са особените форми на нотните знаци, чрез които се определя само относителната трайност на тоновете. Под относителна трайност на тон трябва да разбираме трайността на тон, записана с дадена нотна стойност ( цяла, половина, четвъртина... ) по отношение на други тонове, записани със същата или друга нотна стойност.

 

Автор: Маги

Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия