Биография на Силви Вартан

На 28-ми  октомври  т.г. Силви Вартан подготвя да изнесе в зала ! на НДК  отново гранциозен концерт, за който билетите  вече са пуснати в продажба. Успехът е очакван, не само защото французойката, родена в България, от малка е вяр

2009-09-15 09:56:22
На 28-ми  октомври  т.г. Силви Вартан подготвя да изнесе в зала ! на НДК  отново гранциозен концерт, за който билетите  вече са пуснати в продажба. Успехът е очакван, не само защото французойката, родена в България, от малка е вярвала, че е родена под щастлива звезда и е знаела, че ще стане актриса и певица. Тя има характерен плътен глас и  е невероятно ритмична, трудолюбива, импулсивна и страстна. Нищо не може да я уплаши, освен болестите и смъртта. Не е  предизвикателна в любовта, предпочита спокойствието. Спортува редовно, избягва да пие лекарства. Поддържа лицето и  фигурата си, не само защото излиза на сцената, а защото иска да се чувства истинска жена. Дълги години е секссимвол. Твърди, че щастливият човек е красив. Притежава невероятна енергия, с която преодолява много тежки ситуации. Плаче само от радост и облекчение и винаги, когато пее "Я, кажи ми, облаче ле бяло".
Силви Варта е родена  на 15 август 1944 г. в Искрец. През 1952 година семейството й се премества във Франция. Майка й, Илона, е унгарка и работи като сладкарка. Тя оформя вкуса на дъщеря си към красивото. Баща й, Жорж, е арменец и бил на служба във френското посолство у нас.  И двамата, както и брат й Еди са покойници.

Първото учасатие на Силви   във филм е у нас през 1950 г. в "Под игото".  Тя започва кариерата си на певица във Франция в златната ера на  рокендрола , когато  е само на 17 години. Участва в няколко тв-реклами, а година след това издава първия си албум- "Sylvie". Шест от общо 30-те песни влизат в Топ 20  на  европейската класация. Започва да се снима в европейски филми.

През януари 1964  година Силви, заедно с Бийтълс, се качва на сцената на  зала "Олимпия". Участва в голямо турне с легендата на френската  естрада Жилбер Беко.
На 12 април 1965 г. в църквата  на градчето Локонвил, уж на тайна сватба, но в присъствието на над 2 хиляди фенове и 180 журналисти, Силви Вартан се омъжва за Жан Филип Сме, известен с артистичното си име Джони Холидей. Меденият месец е на Канарските острови. На 14 август 1966 г. се ражда синът им Дейвид, но Джони не е добър баща и младата двойка се готви за развод.  Холидей прави опит за самоубийство и Силви се връща при него. Следват много раздели и събирания, но през 1980 г. семейството се разпада окончателно. А 10 години преди това е тежката автомобилна катастрофа на път за концерта им в Безансон. Джони   е жив и здрав,  но Силви е обезобразена. Най-добрите американски пластични хирурзи успяват да възстановят красивото й лице.
С Джони стават известни като "Златната двойка" на тогавашното поколение. Изнесли са 50 концерта в зала "Олимпия".
Скоро Силви Вартан отпразнува 65-годишнината си заедно с осиновените дъщери на Джони и поредната му съпруга Летисия в тяхната вила на остров Сен
Бартелеми /Френски Антили/. Джони и до днес се появява на нейни концерти. А тя не крие, че е била лудо влюбена в него и днес той винаги има място в сърцето й.
На 37 години  в Токио певицата се запознава с американски  продуцент от италиански произход и веднага разбира, че Тони Скоти е мъжът на живота й.  Двамата се женят на 2 юни 1984 година и до 1990 г. тя излиза от шоубизнеса.  През 1997 година двамата осиновяват момиченце от България - Дарина.
Силви написва автобиографичната книга  "Между  сянката и светлината", която е посветена на майка й и баща й и преведена излиза в България през декември 2004 г.

Днес Силви споделя, че обича еднакво французите и американците, но истинската й публика е във Франция, където е призната  за една от първите рок дами на музиката в страната.

Първият й концерт у нас е на 10 октомври 1990 г. - 38 години след като напуска България. След него певицата създава фондация "Силви Вартан за България" с цел да помага на българските деца.

През 2007 година Силви Вартан беше в делегацията на френския президент Никола Саркози, като прояви особена активност за защитата на българските медици по цлия свят.

В много интервюта френската звезда твърди, че се чувства истинска българка. Моето сърце винаги бие за България, често казва певицта.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия