Александър Бутлеров и структурната теория

2011-12-02 18:38:00
 Александър Бутлеров и структурната теория

Руският химик, професор и академик в университетите в Казан и Санкт Петербург, Александър Бутлеров, е един от създателите на теорията за строежа на органичните съединения  /структурната теория/   и на учението за автометрията като динамична изометрия.  

Бутлеров синтезира третични алкохоли, уротропин, захарно вещество, ръководейки се от структурната теория.

Александър Бутлеров има изключително интересно и бурно детство. Той е роден на 15 септември 1828 година в Чистопол, Русия. След като завършва гимназия през 1844 г.  той  Бутлеров постъпва в Казанския университет, където изучава химия -  слуша лекциите на известния химик неорганик К. К. Клаус и  под негово ръководство провежда редица експерименти.След завършване на университета той е оставен в катедрата по химия и на 26 години става  професор  в Казанския университет.

През 1861 г.  Бутлеров за пръв път формулира положенията на теорията за химичната структура на органичните съединения - структурната теория. Нейното разработване прокарва основните пътища за развитието на органичната химия през XIX - XX в.

Бутлеров въвежда в науката понятието за химична структура на молекулите, т.е. за определена последователност на разпределението на връзките между атомите в тях. Проведените под ръководството на Бутлеров изследвания потвърждават правилността на неговата теория. Най-блестящо това се проявява при обяснението на изомерията: различните свойства на органичните съединения с еднакъв състав се обуславят от различието в химичната им структура.

През 1864 г. Бутлеров съобщава, че една година преди това е получил първия третичен алкохол - триме-тилкарбинол.  Скоро след това,  ученият синтезира хомолозите на този алкохол, които той предвижда въз основа на структурната теория.

По-нататъшното развитие на представите за изомерията е тясно свързано с работите на Бутлеров. През 1864 г. той предвижда съществуването на изомерия при наситените въглеводороди - бутан и пентан. След две години получава в лабораторията изобутан - първия наситен въглеводород с разклонена верига, а след това и първия ненаситен изомерен въглеводород, предвиден въз основа на структурната теория - изобутилен.

През 1867 г., като действа на синтезирания по-рано от него третичен бутилов алкохол със сярна киселина, Бутлеров получава изобутилен и установява способността на това съединение към полимеризация. Ученият предвижда голямо бъдеще на полимеризацията, една от най-забележителните синтетични реакции".

На  Александър  Бутлеров принадлежи важната роля за създаването на първата в Русия школа на химици органици, от която излизат немалко първокласни учени.

Бутлеров умира на 17 август 1886 година в  Бутлеровка.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия