Сър Артър Харден и алкохолната ферментация

Английският биохимик  сър Артър Харден  получава Нобелова награда по химия през 1929 година за изследванията си върху алкохолната ферментация и ферментите (ензими), участващи в нея. Артър Харден е роден на 12 октомври 1865 година в

2011-11-06 10:13:51
Сър Артър Харден и алкохолната ферментация
Английският биохимик  сър Артър Харден  получава Нобелова награда по химия през 1929 година за изследванията си върху алкохолната ферментация и ферментите (ензими), участващи в нея.

Артър Харден е роден на 12 октомври 1865 година в Манчестър.  Получава началното си образование в частно училище и после в Тетънхол колидж, Стафордфийр. През 1882 г. е приет в Оуенс колидж към Манчестърския университет, завършва през 1885.

През 1886 г. Харден печели стипендия "Далтон" по химия. Става лектор и асистент  в  Манчестър като остава там до 1897 г., когато е назначен като химик в новосформирания Британски институт по превантивна медицина, по-късно преименуван на Листър институт.

През 1907 година Харден  е назначен за Завеждащ на департамента по биохимия, позиция на която се задържа до пенсионирането си през 1930. След като излиза в пенсия Харден продължава изследователската си работа към института.

Харден изучава действието на светлината върху смеси на въглероден диоксид и хлор, а когато постъпва в Британския  институт използва методите си за изследването на биологични феномени като химизма на бактериите и алкохолната ферментация. Той изследва продуктите от катаболизма на глюкозата и химизма на дрождите, като създава теории за антискорбутното действие на витамините.

Харден е посветен  в рицарство през 1926 г. Член  е на Британското кралско дружество.

Умира на  17 юни 1940 година в Бъкингамшир.  

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия