Жозеф Пруст и Закона за постоянния състав на химичните съединения

Френският  химик, Жозеф Пурст е  член на Парижката Академия на науките, професор в артилерийска школа в Испания и ръководител на кралската химическа лаборатория в Мадрид. Жозеф  Пруст е роден на  26 септември 1754 година

2011-09-26 12:29:01
Жозеф Пруст и Закона за постоянния състав на химичните съединения

Френският  химик, Жозеф Пурст е  член на Парижката Академия на науките, професор в артилерийска школа в Испания и ръководител на кралската химическа лаборатория в Мадрид.

Жозеф  Пруст е роден на  26 септември 1754 година  в Анже в семейство на аптекар. Учи в Парижки университет, а през 1775 г. е  назначен на длъжността управител на аптека и болница Салпетриер.

Пруст установява закона за постоянния състав на химичните съединения, който гласи: Всяко химично съединение, имащо молекулен строеж, независимо от метода на получаването си, се характеризира с постоянен състав.  Той доказва, че металите могат да образуват повече от едно съединение с кислорода и сярата, но всяко от тях има постоянен състав. Пруст открива металните хидроокиси и предлага термина "хидрат". Работи също в областта на органичната химия и химическия анализ. Установява наличието на сребро в морската вода; изолира захар от гроздето и установява съществуването на няколко вида захари.

На името на Пурст  е наречен минерала прустит, който е с  яркочервен цвят и диамантен блясък. Големи находища от него има в Мексико, Чили, Перу, Боливия и др. Пруститът е един от най-разпространените сребросъдържащи минерали, които се използват в металургията на среброто.

Години продължава  научният спор между Пруст и Бертоле. Поводът бил съставът на химичните съединения - дали е постоянен или променлив. Победа удържал Пруст, но причината за тази победа се изяснява по-късно. След множество точни анализи и изследвания в края на XVII век Пруст  установява Закона за постоянния състав на химичните съединения. Според този закон всяко химично съединение има точно определен и постоянен състав, независимо от начина на получаването му.

Валентност се нарича свойството на атомите на даден елемент да се съединяват химически с точно определен брой атоми от други елементи. Валентността е цяло число, което показва с колко водородни  атома може да се съедини или би могъл да се съедини атомът на даден елемент. Максималната стойност на това число е 8.

Атомите на инертните газове  са от нулева валентност, докато повечето елементи имат променлива валентност. Водородните атоми винаги са от първа валентност, а кислородните винаги от втора.

Валентността зависи от способността на атомите да отделят, приемат  или поделят електрони. Тя е общо свойство на елементите, което се проявява, когато атомите им се съединяват чрез химични сили на взаимодействие.

Жозеф Пруст умира на  5 юли 1826 година в Анже. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия