Робърт Мъликен и молекулните орбитали

Американският физик и химик  Робърт Мъликени е роден на 7 юни 1896 година. Той  има  главна заслуга  за  първоначалната разработка на теорията на молекулните орбитали. Това представлява Метод на молекулните орбитали /ММО/

2011-07-31 11:04:46
Робърт Мъликен и молекулните орбитали
Американският физик и химик  Робърт Мъликени е роден на 7 юни 1896 година. Той  има  главна заслуга  за  първоначалната разработка на теорията на молекулните орбитали. Това представлява Метод на молекулните орбитали /ММО/, използван за изчисление на структурата на молекулите.

През 1966 г.  Мъликен получава Нобелова награда за химия  „за своята основополагаща работа върху химичните връзки и електронната структура на молекулата с помощта на орбиталния метод“.

Методът на молекулните орбитали е общ и универсален квантовомеханичен метод за обяснение на химичната връзка. Съгласно ММО състоянието на електроните  в една многоатномна система каквато е молекулата, се описва от молекулни орбитали по аналогичен начин, както електроните в атомите се характеризират с атомни орбитали.

При това и атомните орбитали и молекулните орбитали се описват от вълновифункции. Разликата между тях е, че атомните орбитали са едноцентрови, а молекулните орбитали – многоцентрови. При ММО за намиране на електронната плътност в молекулите, често се използва приближението ЛКАО (линейна комбинация на атомните орбитали). Съгласно този метод, молекулните орбитали, които описват състоянието на електроните в молекулата, могат да се получат чрез линейно комбиниране на атомните орбитали. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия