Рихард Кун с Нобелова награда за химия през 1938 година

Австрийският  биохимик Рихард Кун е  роден във Вина на 3 декември 1900 година.  Той  посещава лекции по химия във Виенския университет, но завършва следването си в Университета в Мюнхен, където придобива докторска степен през

2011-07-09 18:44:43
Рихард Кун с Нобелова награда  за химия през 1938 година
Австрийският  биохимик Рихард Кун е  роден във Вина на 3 декември 1900 година.  Той  посещава лекции по химия във Виенския университет, но завършва следването си в Университета в Мюнхен, където придобива докторска степен през 1922 г. След завършване на образованието си,  Кун продължава научната си кариера, отначало в Мюнхен и Цюрих, а по-късно в Хайделбергския университет.

Изследванията на Кун третират теоретичните проблеми на органичната химия и биохимията. Той  изследва структурата на съединения, сродни на каротеноидите, получава ги в чист вид и определя техния състав. Има съществен принос за прилагането на витамините B2 и B6 в медицината. През 1938 г.  Кун е удостоен с Нобелова награда за химия за изследванията му върху каротеноидите и витамините.

Кун се интересува от широк кръг теоретични проблеми и заема няколко научни поста. Назначен е за директор на новоучредения Институт за медицински изследвания ”Кайзер Вилхелм” (сега Институт ”Макс Планк”) и работи като професор по биохимия в Хайделбергския университет.

Делото на Кун има и тъмна страна – той сътрудничи на високопоставени нацистки служители и представя германските химици през годините на Втората световна война. Той  има заслуга и за откриването на смъртоносния невропаралитичен газ зоман.

Кун умира на 31 юли 1967 година в Хайделберг.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия