Макс Перуц и глобуларните протеини

Английският  биохимик и  молекулярен биолог, Макс Перуц,  е   член на Британското кралско научно дружество и носител на Нобелова награда по химия за 1962 година (съвместно с Джон Кендрю) за изследванията си върху стру

2011-05-19 16:11:54
Макс Перуц и глобуларните протеини
Английският  биохимик и  молекулярен биолог, Макс Перуц,  е   член на Британското кралско научно дружество и носител на Нобелова награда по химия за 1962 година (съвместно с Джон Кендрю) за изследванията си върху структурата на хемоглобина и глобуларните протеини. Перуц установява, че глобуларните белтъци  са една от двете основни групи белтъци, наред в фибриларните.Те изпълняват различни функции по поддържане и регулиране на жизнените процеси в организма. Това са някои ензими, хормони, например, албумин , хемоглобин и др.

Перуц е роден  на 19 май 1914 година във Виена. Учи във Виенския университет, след  което се премества в Кеймбридж, Великобритания.

През Втората световна война, Перуц взима участие в секретния проект „Хабакук“  който изследва възможността да бъде построен непотопяем самолетоносач от пикрит, новооткрита смес от лед  и дървени стърготини и провежда първоначалните изследвания върху свойствата на новия материал.

Перуц ръководи групата по молекулярна биология на Медицинския научноизследователски съвет  от 1947 до 1962 година, а от  1962-а е  завеждащ лабораторията по молекулярна биология при Кеймбриджкия университет. Той е научен ръководител на Франсис Крик и Джеймс Уотсън по време на подготовката на докторската им дисертация, в която разкриват структурата на ДНК.

Перуц е член на Американската академия за изкуство и наука и на Австройската академия на науките.

Умира на 6 февруари 2002 година в Кеймбридж.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия