Едуард Бухнер и извънклетъчната ферментация

Немският химик Едуард Бухнер е носител на Нобелова награда за химия за 1907 година,  връчена му за  неговите изследвания в областта на ферментацията. Бухнер е роден в Мюнхен  на 20 май 1860 година семейството на  лекар, &nb

2011-04-18 14:36:37
Едуард Бухнер и извънклетъчната ферментация
Немският химик Едуард Бухнер е носител на Нобелова награда за химия за 1907 година,  връчена му за  неговите изследвания в областта на ферментацията.

Бухнер е роден в Мюнхен  на 20 май 1860 година семейството на  лекар,  преподавател в Мюнхенския университет. През 1884 година той  започва проучвания в областта на химията,  заедно с Адолф фон Байер и в областта на ботаниката,  заедно с професор  Карл Вилхелм фон Негели в ботаническия институт в Мюнхен.

След период, в който работи заедно с Ото Фишер в град Ерланген, Бухнер  получава докторат от Мюнхенския университет през 1888 година.

Бухнер е награден с Нобелова награда за  химия за своите биохимични изследвания и откриването на извънклетъчната ферментация.

По време на Първата световна война,  Едуард Бухнер служи като майор в болница в  Румъния,  намираща се на предните фронтови линии. Ранен е на 3 август 1917 година  и умира десет дни по-късно в Мюнхен на 57-годишна възраст.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия