Гей-Люсак и неговите закони

Френският  химик и физик Гей-Люсак е  член на парижката Академия на науките и професор. Той открил законите за зависимостта на обема /налягането/ на газовете от температурата през 1802 година  и за обемните отношения при реакциите

2011-04-10 13:58:58
Гей-Люсак и неговите закони
Френският  химик и физик Гей-Люсак е  член на парижката Академия на науките и професор. Той открил законите за зависимостта на обема /налягането/ на газовете от температурата през 1802 година  и за обемните отношения при реакциите между газовете.

Допринесъл за изучаване на халогенните, фосфорните киселини, алкалните метали и др. Основател   е  на обемния анализ. Открил циана през 1815 година.

Закони на Гей-Люсак:

- за топлинното разширение на газовете:  изменението на обема на даден газ при постоянно налягане е право пропорционално на изменението на температурата:
Vt = V0(1+apt);
Vt е обемът на газа при t0;
V0 - обемът при 00C;
apt - коефициента на топлинното разширение на газа при постоянно налягане.
Важи строго за идеалните газове.

- за обемните отношения:  при постоянна температура и налягане обемите на газовете, встъпващи в реакция, се отнасят помежду си и към обема на получения газ като малки цели числа.

Законът на Гей-Люсак за газовете гласи,че: "При постоянно налягане,отношението между обема на газа и неговата абсолютна температура е постоянна величина". Наричат още този закон "Закон за топлинно разширение на газовете".Той е един от най-важните закони във физиката.

Казано по-просто,ако температурата на газа се увеличи,ще се увеличи и неговото налягане,но само ако масата и обемът  на газа останат константа . Ето как законът може да бъде изобразен по математически път:

където:
P е налягането на газа
T е температурата на газа (измерена в Келвини).
C е константа.

Законът на Гей-Люсак за обемите  е открит през 1809 година и той гласи, че:
"Когато газовете реагират(или си взаимодействат) ,произведените и използваните обеми,измерени при една и съща температура и налягане са в съотношения на малки,цели числа".

Този закон изиграва много важна роля в развитието на модерната стехиометрия.През 1811 година Авогадро  използва закона на Гей-Люсак за обемите като основа за  Закона на Авогадро,понякога наричан Хипотеза на Авогадро.

Днес има хора, които смятат,че законът на Гей-Люсак не трябва да се нарича така и че истинското му  име трябва да бъде "Закон на Шарл и Гей-Люсак". Това е така,тъй като той  е създал своя закон през  1802 година , основаващ се на информация от изследванията и експериментите на Жак Шарл, които били открити от Шарл през 1787 година, но така и не били публикувани.

Въпреки това през годините  е прието законът да носи името на Гей-Люсак и така е останал и до днес. Съществува и закон на Шарл, който също се отнася до газовете и е създаден от Жак Шарл.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия