Вилхелм Оствалд - нобелов лауреат през 1909 година за химия

Немският химик Вилхелм Оствалд  работи в областта на катализата, химическото равновесие и скоростта на реакциите.  Получава Нобелова награда за химия през 1909 година. Оствалд е роден  в  Рига в Латвия на 2 септември 1853 г

2011-04-04 14:47:12
Вилхелм Оствалд  - нобелов лауреат през 1909 година за химия
Немският химик Вилхелм Оствалд  работи в областта на катализата, химическото равновесие и скоростта на реакциите.  Получава Нобелова награда за химия през 1909 година.

Оствалд е роден  в  Рига в Латвия на 2 септември 1853 година.  Завършва  Тартуския университет  през 1875 година,  а после преподава в същото учебно заведение и в Рижкия политехнически институт. След това се мести се в Лайпциг през 1887 година,  където остава да работи до смъртта си.

Оствалд   е автор на  т.нар. Процес на Оствалд, който се използва за производството на азотна киселина.  Това довежда до масовото производство на торове и експлозиви.  Работи много в сферата на разтворите и формулира Закона за разреждането.

Смята се, че  международният термин "мол" е въведен в химията около 1900 година именно от Оствалд. Той  дефинира един мол като молекулното тегло на едно вещества за маса в грамове. Според него това понятие е свързано с идеалния газ.  

По ирония на съдбата разработването на концепцията за моловете се свързва пряко с философското му противопоставяне на атомната теория. В разговор с Арнолд Зомерфелд ,  Оствалд му обяснява, че  е променил своите възгледи след като се запознал с обяснението на Айнщайн за брауновото движение.

Освен трудовете си в областта на химията, Вилхелм Оствалд работи и в много  други сфери. Издал е около 40 000 страници, част от които са  философски  трудове.

Оствалд умира в дома си близо до Лайпциг на 4 април 1932 годна. Погребан е  в Гросботен.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия